AMERICANII NE RECUNOSC VALORILE/ Profesorul Manuela Prajea a primit distincţia Claes Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai buni dascăli ai Colegiului Naţional “Traian” din Drobeta Turnu Severin. Se poate mândri cu o carieră impresionantă, iar mulţi dintre elevii săi au ajuns la universităţi prestigioase din lume. Vorbim despre Manuela Prajea, cu o vechime în învăţământ de peste două decenii, singurul profesor român care a primit distincţia Claes Nobel, acordată chiar de familia care decernează cel mai prestigios premiu

De 20 de ani, Manuela Prajea este dascăl, prieten şi uneori părinte pentru zecile de generaţii cărora le-a descifrat tainele ştiinţei exacte.

Rezultatele muncii sale sunt expresia a zeci de elevi, ajunşi la prestigioase universităţi din lume.

Unul dintre ei este Alina Popescu, studentă în anul III, la Harvard, care nu şi-a uitat profesorul şi l-a nominalizat pentru această distincţie. Iată şi de ce: “În clasa a X-a, când am fost studentă la un liceu american, am reuşit să devin membră a Asociaţiei celor mai buni elevi de liceu din întreaga lume, o asociaţie fondată de familia Nobel, cu reprezentanţă în 120 de ţări, având peste 600.000 de membri.

Fiecare student membru are dreptul de a nominaliza un profesor care îi este cel mai drag, pentru că i-a influenţat traiectoria academică în cel mai semnificativ mod.

Eu am ales-o, din toată inima, pe doamna profesoară Manuela Prajea, pentru că a fost şi este pentru mine o zână a matematicii, m-a învăţat cât de frumoasă poate fi ştiinţa matematică şi, în acelaşi timp, cât de importantă este forţa răbdării, a curajului, a perseverenţei şi a toleranţei.

M-a ajutat a conştientizez sensul devenirii mele şi să preiau practic iniţiativa acesteia”, ne spune tânăra.

image


După aproape şase ani, de la propunerea făcută de fosta sa elevă, perioadă în care i-a fost urmărită evoluţia şi activitatea, profesorul Manuela Prajea a primit distincţia. A fost unul din cei 10 profesori din lume care au primit această recunoaştere a valorii sale. Singurul, de altfel, din România. “Se poate afla foarte simplu ce face o persoană, chiar şi după o simplă căutare pe google. Am o activitate deosebită, adică sunt profesor în cel mai înalt grad pe care pot să-l am în învăţământul preuniversitar - doctor în matematică- am rezultate remarcabile la olimpiadele naţionale şi internaţionale, precum şi numeroase cărţi publicate”, ne spune dascălul.

Premiul Claes Nobel este decernat chiar de unul dintre descendenţii lui Alfred Nobel, la propunerea studenţilor admişi la cele mai cunoscute universităţi din lume. Acestora li se dă, practic, posibilitatea să mulţumească foştilor dascăli pentru felul în care le-au marcat cariera sau viaţa.

„Consiliul Director al asociaţiei „The National Society of High School Scholars“,  - instituţia care stabileşte acordarea distincţiilor - îl are ca preşedinte pe Mr. Claes Nobel, iar membrii ei sunt laureaţi ai Premiului Nobel în perioada 1995- 2003, în domenii ştiinţifice diferite. Sunt încă foarte emoţionată de această nobilă recunoaştere internaţională şi cred că este unul dintre cele mai mari onoruri pe care un profesor le poate primi pentru cariera sa, acela de a fi recunoscut internaţional la un asemenea nivel“, ne-a declarat Manuela Prajea.

Premiul a fost acordat în prezenţa unor mari personalităţi ale lumii, la reşedinţa fostului preşedinte american Jimmy Carter. Au fost prezenţi şi laureaţi ai premiului Nobel pentru economie, fizică sau medicină, precum şi numeroase oficialităţi şi personalităţi, printre care şi guvernatorul statului Georgia, reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA, dar şi ai mediului academic de pe întreaga planet, precum şi celebrităţi culturale sau artistice de talie internaţională, dintre care amintim pe actorul Ed Harris.


“Este un profesor execepţional”

Absolventă a Facultăţii de Matematică- Universitatea de Vest din Timişoara- promoţia 1990, cu nota la licenţă 10,00, Manuela Prajea s-a remarcat de-a lungul anilor prin numeroasele rezultate obţinute, prin elevii săi, la olimpiadele naţionale şi internaţionale şi nu numai.

Din 2002, este membru în Comisia Centrală a Olimpiadei Naţionale de Matematică începând din 2002 şi până în prezent, dar şi în Comisia Centrală în vederea selectării lotului lărgit de juniori al României, participant la Olimpiada Balcanică de Matematică , din 2006.


Despre cum ‘vede’ Manuela Prajea învăţământul românesc actual, citiţi joi în Adevărul!

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite