Află aici cu cât se sancţionează arderile necontrolate în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul incendiilor de vegetaţie uscată, izbucnite până acum, în Mehedinţi, este de şase ori mai mare faţă de cel de anul trecut. 

De la începutul acestui an, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” au intervenit pentru stingerea a 93 de arderi necontrolate, majoritatea izbucnite în mediul rural (70).

Cifra este de şase ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 15 incendii de vegetaţie.

Unul dintre ele, cel mai mare din punct de vedere al pagubelor şi al întinderii, a avut loc în Parcul Natural Porţile de Fier, de pe raza comunei Dubova.

În acest caz, inconştienţa oamenilor- un foc făcut în pădure şi lăsat nesupravegheat- a distrus circa 10 hectare de litieră şi răşinoase (pin silvestru, protejat ).

Autorităţile nu au găsit până acum niciun vinovat în cazul unor astfel de incendii, deşi au baza legală de a-i sancţiona. 
 

Fermierii pot pierde subvenţiile
Dacă incendiile crează distrugeri materiale şi pierderi de vieţi omeneşti, vinovaţii ar putea fi trimişi în faţa instanţelor de judecată. Din păcate, în majoritatea cazurilor, pompierii nu găsesc pe nimeni la locul incendiului, întrucât făptuitorii văd că flăcările scapă de sub control şi fug.

“Arderea miriştilor se face numai cu acceptul celor de la Mediu şi pe baza permisului de lucru cu foc, eliberat de primar sau de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.

Amenzile în caz contrar sunt cuprinse între 3.000 lei şi 6.000 lei, pentru persoane fizice şi între 25.000 lei - 50.000 lei pentru persoane juridice”, ne spune plt. Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU “Drobeta”.

Mai mult decât atât, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei- 60.000 lei.

Potrivit legii, focul deschis pe timp de vânt este interzis, iar fermierii care nu au autorizație pentru astfel de acțiuni pot pierde și subvențiile europene pentru pământul deținut.

Arderea vegetaţiei se face numai după obţinerea unui permis de lucru cu focul, acesta fiind emis, prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de către o persoană desemnată în acest sens.

Potrivit legislaţiei, primarii sunt obligaţi să-i informeze pe localnici ce trebuie să facă în astfel de situaţii.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite