În lupta cu pesta porcină, a început împuşcarea porcilor mistreţi în Mehedinţi

În lupta cu pesta porcină, a început împuşcarea porcilor mistreţi în Mehedinţi

Zona este atent monitorizată

Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmat la un porc mistreţ vânat pe un fond de vânătoare între Vânători şi Punghina, ce aparţine unei asociaţii de vânători din Dolj, în urma analizelor efectuate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A).

O echipă de medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mehedinţi s-a deplasat în regim de urgenţă la faţa locului pentru a întreprinde următoarele măsuri: neutralizarea animalului vânat, realizarea unor acţiuni de dezinfecţie, stabilirea zonelor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor şi mijloacelor de transport.

A fost începută, de asemenea, ancheta epidemiologică. În urma acestui caz, s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea PPA, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţie. Zona afectată este de 13 kilometri, iar zona tampon este de 5 kilometri.

A fost instalat un filtru rutier dezinfectant, iar zona este monitorizată 24 de ore din 24, de echipe de la DSVSA Mehedinţi şi Direcţia Silvică. De asemenea, la sfârşitul acestei săptămâni a fost organizată o acţiune de vânătoare fiind împuşcaţi 18 mistreţi de la care au fost prelevate probe de organe care au fost trimise în cursul zilei de 9 decembrie la Laboratorul din Halânga.

Directorul executiv de la DSVSA Mehedinţi, Valentin Mariţoiu, precizează că populaţia trebuie să stea liniştită pentru că porcii din gospodării nu au fost afectaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările