VIDEO Cum se vede Delta Dunării din avion. În lumea Marelui Pelican Alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Ornitologică Română a postat un filmuleţ pe pagina de Facebook cu Delta Dunării văzută dintr-un avion uşor. Scopul misiunii a fost acela de a evalua coloniile de pelicani. Înregistrările au fost făcute în 2014, în parteneriat cu Aerial Club.

Specialiştii au survolat mai multe întinderi de apă, printre care lacurile Tătaru, Alb, Nufărul, Ciorticuţ, Roşca, Merheiul Mare, Hrecisca şi Buhaiova.

Asta vad specialistii SOR cand zboara deasupra Deltei Dunarii, an de an, pentru monitorizarea aeriana a coloniilor de pelicani. Pilotul avionului a fost Andrei Holca, iar zborul a fost posibil cu sprijinul lui Albert Malaxa de la Aerial Club si tinem sa le multumim pentru ajutorul acordat. Filmarea a fost realizata cu o camera Go Pro, de pe aripa avionului de mici dimensiuni“, se arată în mesajul ce însoţeşte filmarea.

Conform datelor furnizate de Societatea Ornitologică din România, în Delta Dunării trăiesc două specii de pelican: pelicanul comun şi pelicanul creţ.

Marele Pelican Alb este o specie acvatică masivă, ce pare complet albă atunci când e aşezată pe sol. În zbor, se distinge uşor culoarea neagră de pe partea inferioară a aripilor. Are un cioc larg şi lung de care atârnă o guşă galbenă străbătută de vine roşii. Haina complet adultă este vizibilă din al patrulea an când devine matur, iar penajul se colorează încă din luna aprilie într-un “roz somon frumos”. Din luna iulie începe să năpârlească şi culoarea roz - roşiatică se pierde.

pelican

FOTO www.indeltadunarii.ro

Populaţia europeană a pelicanului comun (Marele Pelican Alb) este estimată la un efectiv de pânăla 5.100 de perechi. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este locul tradiţional de cuibărit pentru pelicanul comun (până la 4.000 perechi).

În urmă cu 60 – 100 de ani, era o specie cuibăritoare comună pe tot cursul inferior al Dunării. În perioada 1990 – 2000 populaţia a rămas stabilă în România, fiind o specie simbol pentru Delta Dunării.

Pelicanul creţ este ruda apropiată a Marelui Pelican Alb (pelicanul comun). Este doar cu puţin mai mare decât ruda sa şi atinge 10.000 – 12.000 g.  Penajul este alb suriu. În haina de nuntă, pe cap apare un moţ de pene buclate şi moi, care la păsările foarte bătrâne atinge o lungime de 14 – 16 cm, iar “guşa care atârnă de cioc” se colorează intens în roşu coral. Năpârleşte în iulie – octombrie, similar cu Marele Pelican Alb.

Populatia sa este distribuită în sud - estul Europei, în special în Grecia, România şi Rusia. În România, cuibăreşte în Delta Dunării alături de Marele Pelican Alb, dar şi izolat în colonii mici de câteva zeci de perechi, în zona sudică a Deltei Dunării şi complexul lagunar Razim Sinoe.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite