VIDEO Locuri de cutreierat în Dobrogea. Ce găseşti în Vârful Secaru, cel mai înalt punct din Podişul Babadag

VIDEO Locuri de cutreierat în Dobrogea. Ce găseşti în Vârful Secaru, cel mai înalt punct din Podişul Babadag

Vârful Secaru - Babadag, Tulcea, Dobrogea Sursa cniptbabadag.ro

Vârful Secaru este cea mai înaltă zonă din Podişul Babadag, având 401 metri, în vecinătatea sa curgând un afluent principal al râului Slava, cel mai important din podiş.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rezervaţia naturală Vârful Secaru este situată la cea mai mare altitudine din podişul Babadag (401 metri). Se află la 4 km sud-vest de satul Atmagea din comuna Ciucurova, judeţul Tulcea.

Aria are o suprafaţă totală de 34,5 hectare şi reprezintă una dintre puţinele zone granitice din podişul calcaros al Babadagului. La nord de rezervaţie, în imediata apropiere, se află unul din afluenţii principali ai râului Slava, cel mai important din Podişul Babadag.

Argumentul cel mai important pentru constituirea acestei rezervaţii îl constitue identificarea, până în prezent, a unui număr de 9 specii pontice ce figurează în Lista Roşie a plantelor superioare din România. Dintre acestea, specia de merinană (Moehringia jankae) este vulnerabilă, iar restul sunt rare. Dintre aceste specii fac parte: coada şoricelului (Achillea ochroleuca), usturoi sălbatic (Allium guttatum, Allium flavum ssp. tauricum, Allium saxatile), samaldâr (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum), bujor (Paeonia peregrina), măceş (Rosa turcica), miliţea (Silene compact).

Precipitaţiile medii anuale înregistrează valori de 417,9 mm. Ploile au aici, adesea, un caracter torenţial. 

Judeţul Tulcea are 49 arii protejate de interes naţional - dintre care un Parc Naţional, cel din Munţii Măcinului cu o suprafaţa de 11.321 hectare, 15 rezervaţii ştiinţifice incluse în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi 33 rezervaţii naturale. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Misteriosul loc din România unde a fost filmată ultima piesă semnată Armin Van Buuren

VIDEO Apus de soare magnific la singura cetate medievală a Dobrogei care a supravieţuit secolelor

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: