VIDEO Delta Dunării, aşa cum o văd doar păsările. Locuri de o inimaginabilă frumuseţe filmate din dronă

VIDEO Delta Dunării, aşa cum o văd doar păsările. Locuri de o inimaginabilă frumuseţe filmate din dronă

Apus în Delta Dunării Sursa Visit Jurilovca

Frumuseţea magnifică a Deltei Dunării a fost survolată de drone care au capturat imagini spendide. Cele mai reuşite filmuleţe sunt postate pe site-uri de specialitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Filmuleţul de 2 minute postat pe site-ul airvuz.ro te plimbă la înălţime, astfel că ai şansa de a vedea Delta Dunării precum păsările cerului. Călătoria te poartă până la Marea Neagră, unde fluviul se revarsă, la Sulina, în cel mai estic punct al României.

Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa - 2.840 km lungime, după Volga. Suprafaţa bazinului hidrografic este de 817.000 km2. Izvorăşte din munţii Pădurea Neagră şi se varsă în Marea Neagră. Fluviul ia naştere prin unirea a trei izvoare (Breg, Brigach, Donau Quelle) şi se uneşte cu marea prin trei braţe (Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe), formând Delta Dunării.

Traseul fluviului străbate: 10 ţări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) şi 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad).

Debitul de intrare în Deltă este de 6 350 m3/s. Distribuţia debitului pe cele 3 braţe este: Chilia 58%, Sulina 19%, Sf. Gheorghe 23%.

Delta Dunării este situată în România şi Ucraina. Suprafaţa totală este 4.178 km2, dintre care: 3.446 km2 (82%) în România şi 732 km2 (18%) în Ucraina. 

Delta Dunării are o suprafaţă de 580.000 hectare însemnând 2,5% din suprafaţa României - ceea ce o situează pe locul 3 în Europa, după Volga şi Kuban, şi pe locul 22 între deltele lumii. Specialiştii arată că Delta Dunării este una dintre cele mai mari zone umede din lume - ca habitat al păsărilor de apă şi cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă. Prin rezervaţie trece Paralela 45º care marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord. Poziţia sa geografică este delimitată de următoarele coordonate: 28º 10’ 50’’ longitudine estică (Cotul Pisicii), 29º 42’ 45’’ longitudine estică (Sulina), 45º 27’ latitudine nordică (braţul Chilia, km 43), 44º 20’ 40’’ latitudine nordică (Capul Midia). 

Zona este considerată „un muzeu viu al biodiversităţii“ având 30 tipuri de ecosisteme şi „o bancă de gene naturală“ de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal. Această valoare de patrimoniu natural universal a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, în decembrie 1990. 

Specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării arată că unul din motivele pentru care Delta Dunării a devenit rezervaţie a biosferei este acela că, în comparaţie cu alte delte ale Europei şi chiar ale Terrei, a păstrat o biodiversitate mai ridicată, prin aceasta înţelegându-se un număr mare de specii dintr-o mare diversitate de unităţi sistematice. „Mai mult decât atât, Delta Dunării frapează prin densitatea ridicată la multe specii, care sunt rare sau lipsesc din alte zone ale continentului, cu toate că din cauza efectelor activităţilor antropice din ultimile decenii şi efectivele acestor specii ca şi habitatele lor au fost grav afectate“, arată experţii ARBDD. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Iarna la Gura Portiţei. Cum se vede Delta Dunării din farul mutat de ape

FOTO Casele tradiţionale din Letea, atracţie în Delta Dunării. Au reguli unice de construcţie

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: