VIDEO Copaci tăiaţi de braconieri pentru a bloca accesul autorităţilor pe canalele din Deltă. „Au reuşit să prindă somn de 100 de kilograme bucata”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură video
Captură video

Pentru a bloca accesul autorităţilor pe anumite canale, braconierii din Deltă taie copaci care cad în apă. Pagubele sunt impresionante.

În imaginile video, puse la dispoziţie de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), se văd sălcii tăiate intenţionat de către braconieri pentru a bloca accesul pe canale.

Imaginile au fost surprinse în urmă cu câteva zile pe canalele din zona Periteaşca şi Lacul Meşter.

Mălin Muşetescu, guvernatorul Deltei Dunării, a declarat pentru „Adevărul” că ARBDD a avut mai multe acţiuni de control desfăşurate pe timp de noapte, dar încă braconierii nu au fost prinşi. „Noi ştim cine ar putea să fie (braconierii n. red.) Sunt peste 20 de sălcii tăiate, pe vreo 3 sau 4 canale care sunt zone tradiţionale de reproducere pentru somn şi crap.

Din informaţiile pe care le-am avut noi din baltă se pare că au reuşit să prindă cel puţin 10-15 exemplare de somn reproducător, între 50 şi 100 de kilograme bucata.”

Guvernatorul Deltei Dunării spune că sălciile tăiate blochează şi curgerea apei, astfel încât acele canale riscă să se colmateze într-un timp scurt.

„Lumea vorbeşte despre braconaj în Deltă, mulţi spun că autorităţile nu fac nimic, mulţi se plâng că nu facem decolmatări, dar, de exemplu, un canal blocat cu sălcii tăiate a fost decolmatat nu cu mult timp în urmă, tocmai pentru a crea acces pentru pescarii comerciali.”

„Ce vedeţi aici este ceva ce oamenii nu au mai văzut până acum. Îl numesc efect secundar al braconajului. Au nişte intrări ascunse prin stuf, intră numai noaptea, cu farul, şi pot bracona peştele în apă mică. Ei prind peştele cu suliţe asemănătoare cu un trident”, adaugă Mălin Muşetescu.

Administraţia ARBDD a sesizat Poliţia Deltei Dunării şi Garda de Mediu pentru a face descinderi la faţa locului. În acelaşi timp, guvernatorul spune că administraţia rezervaţiei va începe şi operaţiunea de degajare a copacilor de pe canale.

Pe aceeaşi temă:

Cum vrea să dezvolte turismul primarul localităţii de la poalele celor mai vechi munţi din România. „Să-i facem pe cei plecaţi să se întoarcă acasă“

VIDEO A fost lansată aplicaţia online pentru biletele de transport în Delta Dunării. Care sunt rutele principale

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite