VIDEO Casă de basm, imagine a Dobrogei de nord, transformată în scrum. O familie cu 6 copii a rămas pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa din Visterna Sursa Facebook Casa Filip din Sarichioi
Casa din Visterna Sursa Facebook Casa Filip din Sarichioi

O superbă casă tradiţională din Dobrogea, imagine a campaniilor de promovare a regiunii, a ars din temelii. Casa, considerată „bijuterie arhitectonică“ sau „mic muzeu dobrogean“, se afla în Visterna, un sat situat la marginea pădurii Babadag. În casa din Visterna locuia o familie cu 6 copii, care este, la rândul său, un simbol al străvechii familii româneşti.

Casa din Visterna, care făcea parte din patrimoniul dobrogean, era folosită pentru a ilustra clipurile prin care erau prezentate frumuseţile ţinutului dintre Dunăre şi Marea Neagră. 

Visterna este un sat din comuna Sarichioi, judeţul Tulcea, întemeiată de basarabeni acum 200 ani, în care încă se mai găsesc fântâni cu cumpănă. Lângă sat a fost ridicată o mănăstire ce poartă numele satului, foarte căutată. 

GALERIE FOTO CU CASA DIN VISTERNA 

Aici, în casa de la Visterna, locuiau Lidia şi Ion Claudiu Vişan, părinţii ai 6 copii, care au avut de înfruntat o cumpănă grea: casa lor, admirată de atâta lume, a ars din temelii în urma unui scurtcircuit. Norocul a fost că familia Vişan a reuşit să scape nevătămată din dezastru.

Prietenii familiei Vişan au pornit o campanie de refacere a casei de basm din Visterna. 

„Chiar în urmă o săptămână vă povesteam de o casă tradiţională absolut superbă din Visterna, un mic sat cu aspect de munte care face şi el parte din comuna Sarichioi. Tuturor oaspeţilor noştri care doreau să descopere pitorescul satului le recomandam să îşi încânte privirile şi cu această bijuterie arhitecturală. 

Din păcate, în urma unui scurtcircuit, casa familiei Vişan s-a făcut scrum în weekend. Din fericire, părinţii cu cei şase copii + alţi doi copii aflaţi în vizită au scăpat nevătămaţi. Noi îndrăznim să facem un apel către voi şi vă rugăm să dotaţi orice sumă cu care sunteţi confortabili în contul RO32RZBR0000060005935635 deschis de VIŞAN ION CLAUDIU la Raiffeisen Bank“, îndeamnă gazdele de la Casa Filip din Sarichioi. 

Familia Vişan din Visterna, pe când aştepta fericită cel de-al 6-lea copil Sursa Facebook Casa Filip

Casa tradiţională a familiei Vişan din Visterna Sarichioi Tulcea Dobrogea Sursa Facebook campanie

Cunoscutul fotograf Marian Sterea din Constanţa a făcut şi el apel pentru ajutorarea gospodăriei.

„Mai ţineţi minte acest clip realizat de mine în curtea gospodăriei din Visterna? O bijuterie de casă tradiţională. Acestor oameni minunaţi le-a luat foc casa ieri şi au nevoie de ajutorul nostru. Au reuşit să salveze copiii şi nimeni nu a fost rănit, dar urmează săptămâni sau chiar luni grele pentru ei. Aşadar, orice sumă ar fi binevenită pentru a-i ajuta pe cei 8 membri ai familiei Vişan pentru a se pune pe picioare. Vă mulţumim în numele lor!“.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Poveste de succes în ţinutul lipovenilor: casa veche de un secol din Sarichioi transformată într-o bijuterie

Singura gospodărie-muzeu din Dobrogea, reparată de etnicii bulgari. „Daţi o şansă generaţiilor viitoare să-şi cunoască străbunii!“

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite