VIDEO Şacalul, ameninţarea din Delta Dunării. Ce măsuri se iau pentru eliminarea fiarei care terorizează zona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din delta Dunării se plâng de atacurile şacalilor asupra gospodăriilor. Animalul s-a înmulţit necontrolat în zonă, iar legea interzicea vânarea acestuia.

Primul şacal descris şi identificat cu certitudine în România datează din anul 1929, fiind reperat într-un ostrov al Dunării din judeţul Dolj. „Abia după 1950, şacalul începe a fi recunoscut ca specie existentă în fauna României, susţinându-se venirea lui din Bulgaria, mai ales în perioadele de iarnă, când Dunărea îngheaţă”, susţin specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Şacalul auriu (canis aureus) a profitat din plin de dispariţia lupului, principalul animal de pradă din Deltă. Astfel, şacalul s-a înmulţit necontrolat, beneficiind şi de legislaţia rezervaţiei care interzicea vânătoarea acestuia. Aşa s-a ajuns ca fiara să atace gospodăriile oamenilor, să omoare animalele pe care aceştia le aveau în bătătură. Nici alte animale din rezervaţie, precum vidrele, nu au scăpat de atacurile şacalilor.

În ultima vreme, atacurile fiarei asupra animalelor din gospodăriile oamenilor au devenit frecvente. Primarul comunei C.A Rosetti, Ghiocel Pindic, declara în luna martie pentru „Adevărul” că numărul şacalilor din zonă s-a înmulţit şi a ieşit de sub control. „Atacurile sunt frecvente. Avem şacali cât China aici. Sunt mulţi, mănâncă tot, orice găseşte, iar combatere legală nu există. Seara ascultăm corul şacalilor. Gospodăria lui Maxim nu este atacată prima dată, a fost atacată şi în urmă cu două luni. Din această iarnă au început atacuri la gospodăriile din sat”.

De vreo 20 de ani, o mare problemă pentru locuitorii din zona Letea o reprezintă şacalii aurii. „Au venit două-trei haite, din Ucraina, pe Dunărea îngheţată, dar acum sunt mii şi mănâncă tot: păsări sălbatice, faimoşii cai sălbatici, animalele domestice, mistreţi. Cică pesta e adusă de mistreţi. Care mistreţi? I-au terminat şacalii de mult, iar noi nu avem voie să-i ucidem că sunt protejaţi”, declara Costică Dumitrov pentru „Adevărul”.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) anunţă că din data de 27 noiembrie 2018 începe îndepărtarea/recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică, a mistreţilor şi şacalilor din 6 foste fonduri cinegetice aflate în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD): Ceamurlia, Heraclea, Bălteni, Rusca, Popina şi Stipoc.

Măsura este luată ca urmare a deciziilor rezultate din programul de combatere a pestei porcine africane. despre această vânătoare s-a discutat încă din luna august când ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat că în Delta Dunării va începe recoltarea (vânătoarea n. red.) mistreţilor şi şacalilor din Delta Dunării, conform Hotărârii numărul 3 din 1 august 2018 luată de Centrul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe aceeaşi temă:

Efectele pestei porcine africane: mistreţii şi şacalii din Delta Dunării vor fi omorâţi

Toţi mistreţii şi şacalii din Delta Dunării vor fi omorâţi. „Nu e nimeni criminal, este foarte grav ce se întâmplă”



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite