Un an fără Puiu Spiru, cel care a compus „La Chilia-n port“ FOTO, VIDEO, AUDIO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an în cimitirul săracilor din Galaţi era înmormântat unul dintre cei mai valoroşi oameni din judeţul Tulcea: compozitorul Puiu Spiru. Cel care a compus „La Chilia-n Port“, dar şi multe alte piese despre Dobrogea  s-a stins din viaţă la 85 de ani, în localitatea Galaţi, acolo unde a trăit ultimii ani de viaţă.

După o viaţă extrem de chinuită, pe care nea Puiu ajunsese să creadă că i-a dat-o Dumnezeu cu un scop, sfârşitul lui a fost la fel de trist, spune primarul din comuna Luncaviţa. A fost înmormântat într-un cimitir al săracilor din Galaţi. „Nu merita asta! Părinţii lui au construit biserica din comună, şi ei sunt înmormântaţi în cimitirul bisericii. Sper ca peste şapte ani să îl putem aduce la Luncaviţa, alături de părinţii lui“, spune Ştefan Ilie.

Reeducat de partid

Părinţii lui erau oameni înstăriţi din comună, familie de senatori de Tulcea. În 1947, Partidul i-a trimis părinţii la Canal, le-a confiscat proprietăţile, iar el a fost exmatriculat de la Conservator şi trimis la muncă silnică la Bicaz. În aceşti ani, Puiu Spiru a fost bătut, batjocorit, distrus psihic de liderii noului partid şi i s-a interzis să revină acasă. După mulţi ani de „reeducare“ este angajat pictor în Şantierul Naval Galaţi, unde a pictat propaganda partidului.
„În  tot acest timp a compus cântece despre Luncaviţa şi Dobrogea. Pe ascuns, noaptea vizita satul şi pe foştii colegi. Atunci când era prins, primea bătăi crunte“, spune Ilie.

Click pe poze pentru a vedea manuscrisul lui Puiu Spiru!

În 1963 un vaporean din Luncaviţa l-a înregistrat  pentru prima dată pe un magnetofon. Aşa s-au păstrat cântecele cărora Puiu Spiru le-a dat viaţă.
Nu s-a căsătorit niciodată. După Revoluţie, şi-a pierdut întreaga avere şi a trăit singur într-o garsonieră din Galaţi.
În 2000, profesorul Ştefan Ilie din Luncaviţa (acum primarul localităţii) a găsit banda de magnetofon cu melodiile lui nea Puiu şi le-a transpus în repertoriul formaţiei Kramma. În acelaşi an, de Paşte, l-a adus pe Puiu Spiru din Galaţi la Luncaviţa, în curtea şcolii, unde pe o scenă câţiva tineri îi cântau cântecele în faţa întregului sat.  A fost un nou început pentru nea Puiu. 

De atunci şi până în prezent, formaţia Kramma renaşte de Sf. Petru şi Pavel pe scena din Luncaviţa, la „Sărbătoarea Teilor“.
În 2005, la cea de-a cincea ediţie (pe nou) a Sărbătorii Teilor, Puiu Spiru a fost declarat cetăţean de onoare al comunei Luncaviţa.

Monument în pădurea de tei

După moartea compozitorului, Consiliul Local a decis ca în memoria lui să numească fostul Cămin Cultural Luncavița în Centrul de Cultură Rurală „Puiu Spiru“, iar aici toată lumea poate vedea expoziții cu fotografii cu Puiu Spiru.
De asemenea, în pădurea de tei a Luncaviței urmează să fie construit un monument unde să fie gravate în piatră crâmpeie din cântecele lui. „Acesta va deveni un loc de pelerinaj, de atracția a întregii zone de  la Valea Fagilor“, spune primarul Ştefan Ilie.
După finalizarea procedurilor legate de dezhumare, Puiu Spiru va fi reînmormântat în monumentul construit de comună, așa după cum a dorit prin cântecele sale: „să mă-ngroape în pădurea mea, sub bătrânii tei/ Unde-am căutat cândva, Floara Dragostei“.
În acest an a avut loc a X-a ediție a Sărbătorii Teilor, eveniment creat din perioada interbelică de Puiu Spiru, care a compus pentru el „Geamparaua Teilor“. La acest eveniment a fost prezentat un film jubiliar în care sunt evidențiate imagini arhivă cu Puiu Spiru.

image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite