Tulceanul care a dat viaţă canotcii lui Patzaichin! GALERIE FOTO

Tulceanul care a dat viaţă canotcii lui Patzaichin! GALERIE FOTO

În atelierul lui Paul Vasiliu

Paul Vasiliu (55 de ani) este ultimul tulcean care construieşte la atelierul lui bărci din lemn. Este cel la care în august 2010 a venit Ivan Patzaichin şi i-a propus să „lucreze“ viitoarea canotcă. În mai puţin de un an a trecut de la idee la proiect, la desen tehnic şi la barca în sine. Astăzi lucrează deja la restul de 30 de canotci care urmează să fie gata până pe 2 septembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este pasionat de construcţia de bărci încă din liceu. Autodidact, a învăţat din pasiune toate elementele necesare pentru a pune bazele unei bărci din lemn. A studiat şi în facultate, iar din 1999 are ultimul atelier cu acest specific din Tulcea.
„Noi avem o tradiţie în construirea de ambarcaţiuni din lemn. La noi, în Tulcea, lotca este «taxi-ul», soluţia de deplasare. Noi pe uscat aveam Dacia şi pe baltă lotca. Modernismul ne-a luat pe sus şi suntem pe punctul să pierdem aceste valori“, spune Paul Vasiliu.

Pasionat din liceu

Absolvent al unui liceu industrial, Paul Vasiliu a învăţat de acum câteva decenii ce înseamnă desenul tehnic. Era încă de atunci pasionat de bărci din lemn. „Încă din liceu citeam mult despre viaţa marinărească, despre navigatori, corsari sau piraţi. Am început să desenez bărci veliere. Pe vremea aceea nu aveam xerox. Mergeam la bibliotecă şi copiam în creion toate desenele pe care le găseam“, îşi aminteşte Paul Vasiliu.
A urmat apoi cursurile Institutului de Marină Mircea cel Bătrân (promoţia 1980), când a avut un curs de construcţii bărci.
A terminat facultatea şi a intrat în Marina Militară, acolo unde a lucrat din anul 1980 până pe 17 mai 1994, când ajunsese la gradul de căpitan – locotentent. Despre ieşirea sa din armată spune doar atât: „14 ani am trăit sub semnul patriotismului. În fiecare dimineaţă înălţam tricolorul şi intonam imnul“.

Click pentru a vedea toată fotogaleria! (foto: Dragoş Lumpan)

Angajat în Marina Militară a desenat în continuare bărci, veliere, lotci. „Visam de ceva vreme să am un atelier al meu şi, într-un final, am reuşit“. Are atelierul de la marginea oraşului încă din 1999. Acolo a început prima dată să facă bărci din lemn. Erau lotci. Multe. Sute, povesteşte Vasiliu. „Aveam comenzi şi îmi plăcea. Am făcute câteva sute de bărci. Pe prima am vrut să o păstrez, să fie pentru mine, dar le-am vândut pe toate, într-un final“. A continuat, mai apoi, cu şalupe de lemn, veliere, bărci în sistem suprapus al bordajului (scândurile se suprapun).


Ivan Patzaichin promovează delta natală
Ivan Patzaichin a adus la Tulcea povestea canotcii
Citiţi în Adevărul de Tulcea povestea canotcii, spusă de meşterul ei!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările