Tulcea: Zoiţa Panciu un artist al penelului şi restaurator de artă veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zoiţa Nicoleta Panciu moşteneşte talentul pentru artă de la tatăl său Niculae Panciu, un artist emerit şi rapsod popular consacrat. Este un artist desăvârşit care cu  pasiune şi-a dedicat munca şi viaţa artei. A urmat o facultate de artă şi-a ales un centru universitar de renume, cel de la Iaşi şi doreşte să devină doctor în Arte.

Pasiunea pentru pictură este moştenire de familie şi a cultivat-o încă din clasa a V-a, când părinţii au decis să o înscrie la Liceul de Artă din Constanţa. A urmat cursurile Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Universităţii Iaşi, apoi s-a înscris la Facultatea de Teologie, Secţia Artă Sacră, Restaurare şi Conservare. Şi-a dat Masteratul cu renumitul profesor Liviu Suhard, fiind licenţiată în Artă aplicată.
Anul viitor se va înscrie la doctorat, la acelaşi profesor emerit, intenţionând să facă parte din Uniunea Naţională a Artiştilor Plastici.
În prezent este membră a UAP filiala Tulcea, dar intenţionează să se consacre la nivel naţional.
„Aş dori să devin lector universitar dar asta înseamnă să renunţ la munca mea de aici, de la Tulcea, de la Palatul Copiilor, unde am deja înscrişi 150 de elevi. Cel mai mic învăţăcel al meu are 4 ani. Ţin foarte mult la copiii mei de la cerc şi voi încerca să-mi împart dragostea pentru ei cu dorinţa de a evolua profesional“, mărturiseşte Nicoleta.
Prima expoziţie personală, în 2007
Panoplia cu lucrări a fost întregită ca şi valoare artistică prin organizarea primei expoziţii personale în cadrul manifestării Marina I, de la Casa Sindicatelor Tulcea. Au urmat şi alte expoziţii personale sau de grup şi numeroase participări la manifestări expoziţionale la nivel naţional. A expus alături de artişti consacraţi ai penelului.
Ca şi realizare din perioada studenţiei, Nicoleta a ţinut să amintească coptarea sa în echipa de studenţi care a restaurat picturile de la Palatul Metropolitan din Iaşi. „Se lucra de dimineaţa până noaptea şi fiecare pictură murală, fiecare icoană, trebuia restaurată cu foiţă din aur. În acelaşi timp trebuia să-i păstrăm patina timpului. Pentru mine a fost o experienţă inedită, care m-a pus în valoare şi m-a determinat să îmi iau licenţa în Artă sacră“, povesteşte Nicoleta.
De-a lungul carierei sale în domeniu a obţinut nu mai puţin de 50 de diplome care îi recunosc valorea şi implicarea în activitatea de coordonare de la Palatul Copiilor. De asemenea, trebuie menţionată participarea la Salonul de Toamnă al Uniunii Artiştilor Plastici Tulcea alături de toate numele mari ale artei plastice tulcene.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite