Tulcea: Puştii din ziua de azi aşează câte şase ghetuţe în calea Moşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matei are deja ghetele înşirate
Matei are deja ghetele înşirate

Tradiţia spune că ghetele (nu spune câte) trebuie curăţate şi aşezate la intrare, sau la geam, astfel încât Moş Nicolae să-şi lase parte din daruri pentru copiii cuminţi

Dacă părinţii nu le spun prea multe despre Moş Nicolae, atunci află din alte surse, vin acasă cu informaţia gata pregătită şi transmit părinţilor, cumva trimişii moşului în casa fiecăruia, dorinţele pentru acest sezon rece.
Toţi copiii cuminţi, care îşi lustruiesc ghetele, primesc cadouri dintre cele mai felurite. Tradiţia spune că cei mici se vor înfrupta cu multe dulciuri. Destui sunt, însă, copiii care primesc mai multe cadouri de la al doilea moş în  topul preferinţelor tuturor. 

Este un fel de Moş Crăciun, dar puţin mai sărac

Daniela (29 de ani) se pregăteşte de ceva vreme pentru sfânta zi de 5 spre 6 decembrie. Şi asta pentru că Teo, puştiul de numai 4 ani şi jumătate, aşteaptă ca fratele mai sărac al moşului să poposească şi la el. Nu îi spune mai nimic despre moş, şi asta pentru că devine agitat şi nu mai poate să doarmă.
„I-am spus că este un fel de Moş Crăciun, dar puţin mai sărac. Copilul ştie că trebuie să îşi facă ghetuţele, că moşul nu mai lasă cadouri în ghetele murdare. Aşa că duminică se va pune pe treabă“, povesteşte Dana.
Copilul va primi dulciuri, nişte hăinuţe, poate ceva jucării. Neapărat gormiţi. Nu este sărbătoare fără gormiţi, nişte variante modern ale foştilor soldăţei. „Toţi copiii primesc gormiţi, nu putem renunţa la ei“, mai spune Dana.
Moşul de azi e tare diferit de cel al părinţilor, mai povesteşte ea. Acum moşul vine după copil oriunde ar fi acesta. Dacă e plecat în vacanţă, dacă este la bunici, dacă este în vizită, moşul apare oriunde.

Se plimba el o dată prin grădiniţă…

„Umblă în costum, cu căciuliţă şi cu barba de nea. Şi atât. El nu vine cu maşina, vine cu o sanie trasă de reni, duce un sac cu jucării. Eu l-am văzut o dată, era la grădiniţă. Anul ăsta vreau să-mi aducă un robot de luptă, încă un ursuleţ şi încă un „Gâldi" (leopard, prima lui jucărie pe care el a botezat-o) spune Luca (5 ani şi jumătate).



Tatăl lui Luca i-a povestit copilului numai „de bine“ despre Moş Nicolae: „Promit că nu a fost niciun (auto) denunţ calomnios! Sau vorbim de ultraj în cazul Moşului… Că doar este şi el o autoritate!“, glumeşte Petru.
Matei (3 ani) ştie că „Moş Nicolae este ajutorul lui Moş Crăciun, care este ajutorul lui Doamne Doamne. Dar Moş Nicolae are barbă gri, că nu e chiar aşa de bătrân. Amândoi vin noaptea şi stau de vorbă cu bradul de Crăciun, care ştie tot ce se întâmplă în casă“, povesteşte mama lui, Marga.

Moş Nicolae în casele copiilor

Rareş are numai doi ani de zile, dar ştie deja toată povestea cu moşul, cu ghetuţele. Nu înţelege foarte multe, dar ştie că dacă îşi face ghetele cum trebuie, va primi cadouri. Lustruieşte pe cât posibil şi aşează ghetele pe masă, în aşteptarea cadoului ideal: „Orice i-aş lua, nimic nu poate bate o maşinuţă. Important este să fie extrem de mare!“ povesteşte Ionuţ (30 de ani), tatăl lui Rareş.
Un alt Matei are numai 4 ani şi jumătate şi ştie de la grădiniţă întreaga poveste. Mama lui, Lavinia, i-a spus pe scurt ce va trebui să facă în aşteptarea moşului: „ A desenat la grădiniţă ghete pentru Moş Niculae. A pregătit trei perechi de ghetuţe deja, zicea că de azi se apucă de curăţat la ele, să aibă timp“, povesteşte Lavinia (27 de ani).

Luca Ţincoca
Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite