Tulcea: Fugăresc braconieri zece ore pe lună! GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CRIZĂ Paza Rezervaţiei Delta Dunării se asigură din doi în doi: între scumpirea carburantului şi limitele de consum impuse de Ministerul Mediului, agenţii ecologi ar trebui să iasă o dată la trei zile în teren. În Deltă s-a ajuns la situaţia ca un singur om să păzească, în fiecare zi, peste 70.000 de hectare de teren, din care peste 20.000 zonă strict protejată.

Serviciul Inspecţie şi Pază Ecologică are 27 de bărci care consumă între 4 şi 25 de litri pe oră. Din acestea, doar 15 motoare funcţionează în parametrii normali, iar restul prezintă grad mare de uzură sau defecţiuni care necesită cheltuieli foarte mari pentru reparaţii. Cantitatea de combustibil alocată lunar asigură doar 10 ore de funcţionare pe lună pentru fiecare ambarcaţiune, spune Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD. Acesta a solicitat în repetate rânduri Ministerului Mediului să le aloce o cotă de 22 tone de carburant, care ar asigura funcţionarea fiecărei şalupe funcţionarea timp de 80 de ore pe lună.
Un om la 70.000 de hectare
Într-una din cele mai atractive zone pentru turişti, Sf. Gheorghe, există un singur agent ecolog. Acesta păzeşte 72.000 de hectare de teren, din care 21.520 este zonă de regim de strictă protecţie (Sacalin-Zătoane şi Lacul Belciug), iar din acest an a preluat şi centrul de informare din sat.
„Districtul Sf. Gheorghe reprezintă din ce în ce mai mult un potenţial turistic atractiv atât pentru români, cât şi pentru străini. Activitatea de turism este o mare generatoare de deşeuri menajere, atât pe litoralul Mării Negre, cât şi în alte zone, necesitând angajarea a cel puţin încă patru persoane pentru acest district“, spune Grigore Baboianu, guvernatorul RBDD.

Click pentru a vedea mai multe imagini!

Cum se descurcă agentul Mirel Voicu (40 de ani) singur cu 70.000 de hectare? „Este destul de greu, pentru că trebuie să fiu în mai multe locuri deodată. De două luni s-a deschis şi centrul de informare şi avem vizitatori. În plus, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură nu se mai ocupă de pescuit în zona noastră, aşa că este o responsabilitate în plus. Mai este şi zona  protejată, unde există şi un traseu turistic... Asta este, mă descurc cum pot. Dacă este nevoie să lucrez în week-end, asta este, înţeleg“. Mirel locuieşte în satul Sf Gherghe şi lucrează de şase ani ca agent ecolog.
Citiţi în Adevărul de Tulcea de astăzi de câţi bani are nevoie Administraţia pentru a funcţiona normal!

Agenţi ecologi atacaţi de un grup de drogaţi în Grindul Chituc! FOTO

Păsările sălbatice din Deltă sunt hrănite de agenţii ecologi

image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite