Tulcea: Aglomeraţie la Sfinţirea Strugurilor

Creştinii de rit vechi sărbătoresc astăzi Schimbarea la faţă sau Sărbătoarea sfinţirii strugurilor. Sute de credincioşi ruşi lipoveni au participat dis-de-dimineaţă la slujba de sfinţire a strugurilor, oficiată la biserica cu hramul „Schimbarea la faţă” din Tulcea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Credincioşii de rit vechi s-au adunat cu sutele la Biserica cu hramul “Schimbarea la Faţă”  pentru a marca Sfinţirea Strugurilor,  o tradiţie de secole păstrată de credincioşii etniei ruşilor lipoveni.

Pentru membrii cultului, sărbătoarea de astăzi  marchează venirea toamnei. Încă de dimineaţă, lipovenii au adus la biserică  tăvile cu struguri  pentru a primi binecuvântarea  preoţilor.

„Strugurii sunt binecuvântaţi, ca anul acesta să avem vin bun, să-l păstrăm bun până în vară. Fiecare dintre noi a adus cu el struguri din via de acasă sau de la ţară. Nu cumpărăm de la piaţă. Sărbătoarea Schimbării la faţă înseamnă pentru noi şi mulţumiri aduse Domnului pentru roadele ce le vom culege”, a spus  Feocla Ivanov.

Dezlegare la fructe

„Astăzi, pentru noi se poate spune că este dezlegarea la fructe. În credinţa noastră, nu avem voie să mâncăm struguri şi alte fructe până când nu sunt sfinţite de preot. Tot astăzi avem şi dezlegarea la peşte. Noi, ortodocşii de rit vechi suntem în postul Sfintei Maria, iar la prăznuirea de astăzi vom mânca preparate din peşte. Noi suntem la fel ca şi credinţă, doar că avem ritualuri puţin mai diferite decât credincioşii pe rit nou.  Sărbătoarea aceasta este pentru noi începutul toamnei şi blagoslovirea recoltelor”, a spus Eena Paruba, 35 ani, din Tulcea.

După oficiererea ritualului religios, ruşii lipoveni au prăznuit, conform tradiţiei cu vin de anul trecut, preparate din peşte  şi fructe. Preoţii au sfinţit bucatele, fructele, mierea, vinul şi busuiocul care conform tradiţiei sunt emblemele  sărbătorii “Schimbarea la Faţă”.

citeste totul despre: