Tulcea: Accent înoată spre Porto Franco

Tulcea: Accent înoată spre Porto Franco

Băieţii de la Accent se aruncă în noi proiecte

După numeroase apariţii în acest an în emisiunile de specialitate ale Televiziunii Române, tulcenii de la Accent pregătesc un nou album, Porto Franco. Membrii trupei pregătesc în paralel şi proiecte personale care sunt totuşi realizate în comun în familia Accentului

Ştiri pe aceeaşi temă

De aproape doi ani de zile tulcenii de la Accent lucrează la discul nou, care se va numi Porto Franco, un CD care rămâne în limitele şi sonorităţile tradiţionale ale Accentului dar cu o notă de romantism, poate evitată până acum. Discul se va baza, similar creaţiilor de până acum, pe versuri de Mircea Dinescu, Ion Barbu şi Francois Villon şi va conţine zece piese, cinci compoziţii de ale lui Paul Prisada şi cinci ale lui Nicolae Sava.
„De altfel pe toate albumele noastre, am împărţit compoziţiile jumătate jumătate. Tot timpul am avut un număr par de compoziţii, din acestea jumătate fiind ale mele, jumătate ale lui Colea“, spune Paul Prisada. Membrii trupei speră ca discul să apară în a doua jumătate a anului 2011. „Am pus titlul de Porto Franco pentru că mi se pare corect să scoatem în evidenţă faptul că avem un simbol al locului, un model al Uniunii Europene de acum peste 150 de ani, cum era Sulina în vremea respectivă. Va avea sonorităţi şi texte care vor duce cu gândul la vremurile respective, tratate în mod modern cu instrumente şi cu tot ce înseamnă adecvările sonore pentru mileniul  în care ne aflăm“, dezvăluie Paul.
Obişnuiţi ai Televiziunii Române
Anul 2010 a fost un an poate mai plin decât alţii, prin perspectiva faptului că TVR Cultural şi TVR2 au solicitat apariţia trupei în emisiuni mai des decât au făcut-o până acum. „Dincolo de manelizarea sufletelor şi a vieţii noastre cotidiene, sunt două televiziuni preocupate de muzica de calitate. Referitor la această preocupare, am apărut în acest an de vreo opt ori în emisiunile lor, cu multe reluări pe TVR Internaţional. Recent am apărut într-o emisiune pe TVR2, Timpul chitarelor“, povesteşte Paul Prisada. În prezent, Accent colaborează foarte bine cu realizatori din TVR printre care Doru Ionescu, („acest Mărioara Murărescu cum i se spune în glumă în televiziune al muzicii rock româneşti“), Dan Cojocaru şi mulţi alţii. „Este vorba de oameni de de prestigiu ai Televiziunii Române pe care îi felicit şi le doresc să rămână în continuare aplicaţi pentru muzica rock adevărată românească.  Dacă preocupările mass media audio video din România ar fi mai atente pentru muzica de calitate, am scăpa de acest flagel numit manelizarea României“, consideră Paul Prisada.
Proiecte individuale
După apariţia discului Porto Franco, proiectele membrilor Accent continuă pe mai multe planuri. Nicolae Sava are în proiect să facă muzică de balet, Paul Prisada lucrează la un disc personal cu sprijinul colegilor şi al lui Georg Torz, cu al său studio de înregistrări din Germania, iar Marian Ene lucrează la câteva prelucrări din folclorul nord dobrogean tratate în manieră modernă.
„Sigur vom fi colaboratori pe toate aceste proiecte pe discul fiecăruia, numai că nu vor fi editate sub egida Accentului, fiecare va avea discuri personale. Vom încerca astfel să ducem mai sus ştacheta“, mărturiseşte Paul.
Punct de referinţă în rockul românesc progresiv
Privind retrospectiv, liderul Accent Paul Prisada este mândru de evoluţia artistică a trupei: „Din anul apariţiei noastre 1979, în arealul muzical românesc nu a mai existat o altă trupă din zona asta a României care să aibă nivelul nostru de apariţii în top, ca pionieri ai rockului românesc progresiv. Aşa cum se întâmpla la Timişoara în anii 60-70-80, când existau foarte multe trupe şi când se dădea semnalul pentru muzica din România chiar în condiţiile în care se trăia atunci, aşa noi în Dobrogea am fost un punct de referinţă pentru toţi muzicienii ţării şi nu numai, în ceea ce priveşte abordarea muzicii cu sonorităţi care aparţin locului, legate de liniştea deltaică, dar şi cu sonorităţi moderne şi capacitarea tuturor membrilor trupei pentru a folosi instrumentele în moduri absolut originale“.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: