Cinci argumente pentru regiunea Dobrogea: de ce consideră şeful administraţiei judeţene că Tulcea se potriveşte cu judeţul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţii pe tema regionalizării FOTO Adevărul
Discuţii pe tema regionalizării FOTO Adevărul

Dorinţa comună a şefilor din Tulcea şi Constanţa este susţinută şi de vicepremierul Liviu Dragnea, care a declarat, de curând, că există suficiente argumente pentru ca cele două judeţe, Tulcea şi Constanţa, să formeze o singură regiune. Ideea nu este şi pe placul senatorului Octavian Motoc (PNL), care susţine că regiunea Dobrogea este prea mică şi va dezavantaja locuitorii judeţului Tulcea.

În cadrul dezbaterilor de astăzi pe tema regionalizării (iniţiate de conducerea Agerpres), preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea a discutat despre principalele argumente pentru crearea unei regiune Dobrogea, aşa cum au fost ele desprinse din discuţiile purtate la Constanţa.

1.    Structura multietnică a viitoarei regiuni Dobrogea

2.    Aspectul geografic

3.    Oferta turistică

4.    Dezvoltarea agricolă

5.    Ieşirea la Marea Neagră

„Avem suportul domnului vicepremier Liviu Dragnea, care a apreciat propunerea şi chiar a fost de părere că Dobrogea ar putea fi cea mai de succes regiune din România. Oamenii trebuie să ştie că noi nu inventăm regiunile, că acestea sunt forme de organizare care funcţionează în toată lumea şi că judeţele nu îşi pierd identitatea în cazul regionalizării. Această formă de organizare de acum a creat decalaje extraordinare între regiunile foarte dezvoltate, în jurul marilor oraşe şi zone foarte sărace. În plus, ajungem să ne batem ca chiorii, pe româneşte, pentru a accesa fonduri guvernamentale, fonduri europene. Colaborarea dintre judeţe a ajuns, azi, de fapt o competiţie, o dispută care nu duce la nimic bun“, a spus preşedintele Horia Teodorescu.

Ideea regiunii Dobrogea are susţinere şi în turism (asumarea acestui punct de vedere a fost prezentată de Daniel Iluşcă, din cadrul patronatului în domeniu), dar şi de primari (punct de vedere împărtăşit de Ştefan Ilie, purtător de cuvânt al Asociaţiei Comunelor din România), dar şi de parlamentari (deputatul Ion Bălan şi-a exprimat susţinerea pentru acest punct de vedere).

Nu toţi parlamentarii împărtăşesc acest punct de vedere. Senatorul liberal Octavian Motoc a catalogat această regiune drept una „liliputană“ şi este de părere că apartenenţa judeţului Tulcea la regiunea Dobrogea ar putea dezavantaja judeţul Tulcea.

„De ce să creăm o regiune cu mai puţin de un milion de locuitori? Cred că această regiune liliputană ne va dezavantaja în cazul accesării de fonduri (...) Dacă tot facem regiunea Dobrogea, de ce nu şi Oltenia, de ce nu şi Banat ?“, a spus astăzi Octavian Motoc.

Dezbaterea pe tema regionalizării a început vineri dimineaţă, la ora 10.00, la sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea. Evenimentul, organizat de Agerpres, a reunit mai mulţi factori de decizie din judeţul Tulcea. Alături de directorul Alexandru Giboi, directorii adjuncţi şi redactorul şef al Agerpres, au  participat la dezbatere şi preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, prefectul Lucian Simion, guvernatorul ARBDD, Edward Bratfanof, senatori, deputaţi, primari, dar şi şefi ai serviciilor deconcentrate din Tulcea.

Mai citiţi şi:

Lobby puternic pentru Regiunea nr. 9. Liviu Dragnea: „Singura regiune posibilă cu două judeţe este Dobrogea“

Aproape sigur: Dobrogea va fi Regiunea nr. 9 a României. Liviu Dragnea: „Suntem foarte aproape de a convinge Comisia Europeană“

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite