FOTO VIDEO Un matematician tulcean a pus umărul la dezvoltarea primelor generaţii de informaticieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Moisil FOTO cuvintecelebre.ro
Grigore Moisil FOTO cuvintecelebre.ro

„Foarte curând oamenii se vor împărţi în două categorii: oameni bătrâni şi oameni care ştiu să lucreze la calculator“, spunea savantul tulcean. Amintirea marelui matematician rămâne vie astăzi pentru majoritatea tulcenilor: este denumirea unui liceu de prestigiu din municipiu şi păstrează  un loc de cinste în Parcul Personalităţilor din municipiu.

Celebru prin activitatea sa extrem de amplă în domeniul matematicii, dar şi pentru replicile pline de umor şi inteligenţă, Grigore Moisil va rămâne, în memoria românilor, drept unul dintre cei care au pus umărul la dezvoltarea informaticii.

„Legile ţării nu interzic nimănui să fie imbecil“, „Scaunele prezidenţiale sunt periculoase: au un microb care se urcă la cap“, „Spre deosebire de vin, ştiinţa nu trebuie lăsată să se învechească“, „Ce este un pesimist? Un optimist bine informat“, sunt doar o parte din replicile care îl vor păstra pe Grigore Moisil în memoria românilor şi nu numai.

Născut la Tulcea, în 1906, Grigore Moisil a plecat din oraşul natal la o vârstă fragedă: a făcut şcoala la Bucureşti, apoi la Vaslui, după care a intrat la facultate (Politehnică). Discipol al lui Ţiţeica, Grigore Moisil îşi va continua studiile la Paris şi Roma.

Despre computere, la începuturi

A predat şi a publicat foarte multe lucrări de specialitate în domeniul mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei şi logicii matematice.

„Foarte curând oamenii se vor împărţi în două categorii: oameni bătrâni şi oameni care ştiu să lucreze la calculator“, era de părere Grigore Moisil. Este unul dintre românii care a ajutat la realizarea primelor calculatoare româneşti, a contribuit la dezvoltarea informaticii, iar în 1996 a primit, post mortem, Computer Pioneer Award al societăţii IEEE.

„Relaţiile dintre om şi maşină fac ca tehnica noua să ceară omului o cultură nouă, mult mai ridicată (…) au devenit relaţii intelectuale, nu mai sunt relaţii manuale. Efortul depus de a apăsa pe un buton este excepţional  de mic, nu poate să fie nul, dar excepţional de mic şi este întovărăşit de un efort intelectual deosebit de puternic şi, nu trebuie uitat, de un efort moral deosebit de puternic“, declara Grigore Moisil într-un interviu acordat în anii 60 postului public de televiziune.

Carieră

După cum spun reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Panait Cerna, Moisil a fost ales membru titular activ în Secţia de ştiinţe matematice, fizice şi chimice a Academiei RPR în 2 noiembrie 1948.

În ianuarie 1968,  a participat la sesiunea Academiei RPR cu tema „Relaţiile dintre matematică şi ştiinţele naturii“, la care a prezentat referatul „Dezvoltarea matematicii şi procesul de matematizare al altor ştiinţe“ (la eveniment au vorbit şi acad. Şerban Ţiţeica, Athanasie Joja, Remus Radulet şi Stefan Marius Milcu.

Replici amuzante

Ce a spus Grigore Moisil când, la vârsta de 66 de ani, şi-a scrântit piciorul: „Ştiam că la vârsta mea te scrânteşti la cap, nu la picior“.

Cum explica Grigore Moisil principiul recursivităţii: Orice om are dreptul la un  pahar de coniac. „Bei paharul , îl pui jos, eşti un alt om. Şi cum orice om are dreptul la un pahar de coniac...“

Sursa: YouTube
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite