Stare de alertă în judeţul Tulcea. Peste 40.000 de porci ar putea fi incineraţi din cauza pestei porcine africane

Stare de alertă în judeţul Tulcea. Peste 40.000 de porci ar putea fi incineraţi din cauza pestei porcine africane

Toate maşinile care ies din judeţul Tulcea sunt dezinfectate FOTO Prefectura Tulcea

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Tulcea a luat decizia, la finalul săptămânii trecute, să declare starea de alertă după ce pesta porcină africană a fost confirmată la o societate comercială care deţine peste 40.000 de porcine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declararea stării de alertă în judeţul Tulcea s-a făcut pentru a se putea aplica planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne acţionează în acest moment pentru eventualitatea în care va fi necesară sacrificarea celor peste 40.000 de porci din ferma unde a fost descoperit recent virusul.

„Pentru această operaţiune vor fi aduse patru incineratoare mobile de mare capacitate care vor fi transportate din judeţul Timiş în judeţul Tulcea de Ministerul Apărării Naţionale, alte două incineratoare mobile de mare capacitate fiind deja aduse în judeţ”, transmite prefectura Tulcea.

Totodată, se desfăşoară operaţiuni de verificare a zonei Deltei Dunării pentru descoperirea animalelor sălbatice (porci mistreţi) decedaţi din cauza virusului şi pentru neutralizarea pericolului.

„Ce este foarte important, şi doresc să subliniez acest lucru, pesta porcină africană nu afectează oamenii! Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire al oamenilor, dar acest virus are impact din punct de vedere economic, datorita difuzibilităţii foarte mari, respectiv uşurinţei de transmitere a virusului PPA, motiv pentru care s-a luat decizia să fie instituite zone de carantină. Poliţia va efectua controale în trafic şi alte verificări specifice pentru a nu permite transportul de carne de porci vii, carne roşie neetichetată şi preparate din carne neetichetate şi marcate sanitar veterinar din zonele afectate către alte regiuni, prin acţiuni de control în punctele de ieşire din judeţul Tulcea. De asemenea, toate mijloacele auto vor fi dezinfectate la trecerea prin cele 8 filtre stabilite prin CLCB Tulcea”, a declarat prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui.

Autorităţile spun că toate persoanele care au de suferit din cauza pestei porcine vor fi despăgubite.

Pe aceeaşi temă:

ANSVSA: Pesta Porcină Africană confirmată într-un abator aparţinând unei ferme din judeţul Tulcea

Porcii din Delta Dunării bolnavi de pestă, îngropaţi întru-un dig, în loc să fie incineraţi
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările