Sistemul arbitrar prin care sunt numiţi guvernatorii Deltei Dunării: „Sunt hotărâri care nu se iau cu argumente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Delta Dunării
Imagine din Delta Dunării

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, una dintre cele mai sensibile zone ale României, înfiinţată la scurt timp după Revoluţie, a fost condusă de-a lungul timpului de ingineri, jurnalişti, şi, mai nou, de un fost ofiţer SRI.

La înfiinţare, în 1990, în fruntea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), instituţie aflată acum în subordinea Ministerului Mediului, a fost numit Marian Traian Gomoiu, un vestit om de ştiinţă. Ulterior, partidul care s-a aflat la guvernare în România a desemnat în mod arbitrar omul care să se ocupe de protejarea Deltei Dunării, unul dintre colţurile de natură cele mai sensibile din România.

Iată lista guvernatorilor: Marian Traian Gomoiu, Eugen Tarhon, Andrei Svoronos, Virgil Munteanu, Paul Cononov, Liviu Mihaiu, Grigore Baboianu, Viorica Fănica Bîscă, Edward Bratfanof, Lucian Eduard Simion, Grigore Baboianu, Mălin Muşatescu. 

Legea spune că „Guvernatorul este numit şi revocat din funcţie, în condiţiile legii, prin decizie a primului-ministru, la propunerea conducătorului Ministerului Mediului“. Nimeni nu a dat socoteală pentru greşelile făcute atâta vreme cât numirile s-au făcut, de cele mai multe ori, peste noapte, la fel cum s-au făcut şi destituirile. Nu au existat proiecte începute şi duse la bun sfârşit şi nimeni nu a fost tras la răspundere pentru degradarea vieţii comunităţilor locale sau mediului.

În cazul unor numiri s-au vehiculat implicări ale politicului şi ale afaceriştilor cu interese în Delta Dunării, cum a fost în cazul lui Liviu Mihaiu, atunci când Sorin Ovidiu Vîntu a dezvăluit faptul că i-a dat mită 1 milion de euro fostului premier Călin Popescu Tăriceanu ca să îl numească, în 2008, pe jurnalistul şi ONG-istul Liviu Mihaiu, guvernator al Deltei Dunării. Ulterior, DNA a clasat dosarul. 

Începând cu data de 14 iunie 2019, noul guvernator al Deltei este Cătălin Ţibuleac, de 53 de ani, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării. Născut în Bucureşti, el locuieşte de nouă ani în Tulcea. Înainte de a se ocupa de promovarea Deltei ca destinaţie turistică, a fost şeful SRI Tulcea. Din cei 27 de ani de carieră ca ofiţer, 21 a lucrat la structurile de Antiterorism.

El îl înlocuieşte pe Mălin Muşetescu, care a ocupat funcţia de guvernator din 2017, numit printr-un decret semnat de fostul premier Sorin Grindeanu. „Sunt hotărâri care nu se iau cu argumente. Aşa s-a făcut întotdeauna. Este vorba de voinţa politică care dictează o anumită schimbare“, a spus Muşetescu după ce a fost schimbat. Acesta a adăugat că nu i s-a reproşat nimic de la "centru" în perioada cât a deţinut această funcţie şi că a fost anunţat neoficial că urmează să fie eliberat din post. Mălin Muşetescu susţine că se va întoarce la vechile sale meserii: jurnalist şi cineast. 

Muşetescu a fost numit guvernator după ce Grigore Baboianu, cel care deţinea această funcţie înaintea lui, i-a criticat pe premierul Sorin Grindeanu şi pe liderul PSD Liviu Dragnea pentru faptul că, în loc să promoveze pescuitul sportiv, s-au lăudat cu zecile de ştiuci capturate în Deltă.

„Domnul premier şi domnul preşedinte al partidului au avut acele permise de intrare în Delta Dunării. M-aş fi bucurat dacă cei doi sau unul din ei arătând o ştiucă de dimensiunile… este un trofeu! Nu poţi să-l laşi să moară! Ar fi putut demonstrativ să o arate, să o pupe, să-i dea drumul în apă. Să zică: «Domnule, aşa faceţi în Delta Dunării!». Dar, cu siguranţă, la următoarea descindere, un alt guvernator va putea să arate un astfel de exemplu din partea…", a spus atunci Grigore Baboianu. 

Grindeanu şi Dragnea, criticaţi de guvernatorul Deltei
Dunării: Ar fi putut să arate captura, să o pupe şi
să îi dea drumul. Replica lui Dragnea
Grindeanu şi Dragnea, criticaţi de guvernatorul Deltei Dunării: Ar fi putut să arate captura, să o pupe şi să îi dea drumul. Replica lui Dragnea

În martie 2017, Liviu Dragnea, a postat pe Facebook mai multe poze de la o partidă de pescuit, la care a luat parte şi premierul de atunci Sorin Grindeanu (foto sus). „În acest sfârşit de săptămână, l-am învăţat pe Sorin să pescuiască. Marea ruptură între Parlament şi Guvern a avut loc: eu am prins 17 ştiuci şi el 9😎 Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă! La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu“, a scris Dragnea pe Facebook la acea dată. 

Cătălin Ţibuleac: „Voi avea toleranţă 0 la pescuitul cu curentul electric“

Delta Dunării are un nou guvernator, numit de Viorica Dăncilă. Este fost şef SRI Tulcea şi acum promovează turismul
Delta Dunării are un nou guvernator, numit de Viorica Dăncilă. Este fost şef SRI Tulcea şi acum promovează turismul

Noul guvernator al deltei, Cătălin Ţibuleac, spune că este onorat că a fost ales de premierul Viorica Dăncilă să ocupe această funcţie şi că proiectele pe care le-a făcut pentru deltă în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării ar fi contat probabil în alegerea făcută.

Ţibuleac a înfiinţat în urmă cu mai bine de un an şi jumătate o asociaţie de promovare a Deltei şi a judeţului Tulcea atât pe plan naţional cât şi internaţional. Pe lângă agenţii economici din zonă au fost cooptate şi autorităţile: Consiliul Judeţean Tulcea, dar şi mai multe primării. „Membrii fondatori sunt din mediul privat din turism unde împreună am decis că este bine să ne unim forţele ca să facem o promovare a zonei. Ulterior, la masă au venit la Consiliul Judeţean, primării, ARBDD, INCDM“, sune noul guvernator.

În toată această perioadă a înscris cei şase ghizi de turism autorizaţi din Deltă în asociaţia naţională, a organizat infotripuri pentru promovarea frumuseţilor acestui capăt de ţară. Rezultatele, spune el, nu au întârziat să apară, astfel că numărul de turişti străini a crescut cu 6%, iar pe un an calendaristic s-a înregistrat o creştere de 67% a numărului de turişti. Însă, adaugă el, „Delta este un caz unic. Creşti numărul de turişti, dar până unde? La Rezervaţie există un studiu de impact făcut în urmă cu câţiva ani, trebuie actualizat şi văzut ce se poate face şi cum se face  dacă vrem să avem o deltă şi peste 100 de ani“. Împreună cu campionul olimpic Ivan Patzaichin a făcut demersuri pentru autorizarea punctelor gastronomice locale şi introducerea lor în circuitul turistic.

Întrebat care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă delta, noul guvernator spune că pe primul loc este colmatarea canalelor, în ultimii ani nerealizându-se nicio acţiune de decolmatare.

„Degeaba definesc trasee turistice, dar nu poţi să intri cu barca acolo. În ultimii ani nu s-a făcut nicio acţiune de decolmatare. Operatorul îi oferă plimbare turistului pe numite canale, dar când ajunge acolo vede că nu poate intra. Ce să-i spună: «Vii la anul şi poate o să fie mai bine?“, se întreabă el.

„Ca administrator, spune el, trebuie să ţii cont şi de localnici nu să te gândeşti doar la mediu. Se face greşeala când se spune că datoria ARBDD este de a proteja mediul. Trebuie să fie protejate şi  comunităţile. 

Noul guvernatorul nu consideră braconajul un fenomen atât de îngrijorător: „Toată lumea spune nu mai e peşte în deltă. Dacă nu mai e peşte de unde braconieri? Există şi braconieri, dar anatema conform căreia orice pescar este şi braconier nu este corectă. Pot să vă spun că voi avea toleranţă 0 la pescuitul cu curentul electric“, spune Cătălin Ţibuleac.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite