Secretele bucatelor tradiţionale din peşte, dezvăluite de o campioană la gătit din Delta Dunării - în câte feluri putem prepara un peşte
0Un peşte se poate găti în zeci de feluri: de la peşte fript la pizza de peşte. Adevărul vă prezintă cele mai gustoase reţete tradiţionale din peşte din Delta Dunării.
Dumitriţa Ivanov, de 65 de ani, din Sfântu Gheorghe, ne-a fost ghid culinar în lumea gastronomiei din Delta Dunării. Ea a câştigat premiul I la Festivalul borşului de peşte de la Crişan de anul trecut. Echipa din Sfântu Gheorghe a uimit juriul cu un borş de peşte pescăresc.
Gospodina ne spune că dintr-un peşte se pot face patru – cinci feluri de ciorbă, saramură, plachie, sarmale, mici, musaca, chiftele, ardei umpluţi, pizza, marinată, sardele.
La mici, nu poate fi folosit orice fel de peşte, ci doar crapul. Chiftelele se prepara din orice fel de peşte. Filerile se dau la maşina de tocat şi apoi se amestecă într-un bol cu un cartof crud, cu piper negru, cu usturoi şi cu multă verdeaţă, peste care se răstoarnă cepa puţin călită. Apoi, se prăjesc în ulei.
La ardeii umpluţi merg cel mai bine plătica, morunaşul şi avatul. Sărmăluţele din peşte se poat face atât din frunză de viţă, dar sunt la fel de gustoase şi cele cu varză.
„Peştele se toacă la maşină pentru că oasele mici rămân pe maşină. Noi tăiem peştele file, scoatem şira spinării şi apoi îl tocăm“, dezvăluie bucătarul vestit din Sfântu Gheorghe.
Oamenii deltei şi-au adaptat reţetele la modă şi astfel au făcut pizza cu peşte. Delicatesa se prepară astfel: pe tavă se întinde o cocă obişnuită de pizza peste care se aruncă pe ea cubuleţe mici de peşte anterior călit pentru a dispărea mirosul de peşte crud, brânză, zarzavat (roşii şi ardei). Cel mai bine merg la pizza şalăul şi somnul, care nu au oase mici.
Cum se prepară borşul de peşte tradiţional
Campioana la gătit ne-a dezvăluit şi o reţete de ciorbă tradiţională din zona sa, pe care o făcea şi bunica sa. Ea spune că apa se pune la fiert şi când a dat în fier se adaugă zarzavatul tăiat mărunt: ceapă, morcov, ţelină, varză, cartofi, pătrunjel şi neapărat leuştean.
Când legumele sunt fierte se acreşte borşul de peşte. „Noi obişnuim să punem suc de roşii, lămâie sau oţet, dar şi zer de brânză proaspătă“, spune Dumitriţa Ivanov.
La final, în oală se adaugă şi bucăţile de peşte tăiate cuburi. Acest fel de ciorbă de face cu somn şi şalău. Peştele se lasă la fier doar 10 – 15 minute.
Ca orice om al Deltei, şi pentru Dumitriţa Ivanov nu există masă fără peşte. „Doar în Postul Mare nu mâncăm peşte“, râde ea. Femeia mai spune că în restul anului dacă trec două – trei zile şi nu mănâncă peşte aleargă ca pisicile după o coadă de peşte. Din casa lor nu lipseşte niciodată peştele. Dacă nu e proapăt e afumat sau marinat.
Vă mai recomandăm:
Secretele borşului de peşte preparat de un campion
Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei
Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai