Se schimbă anul şi pe stil vechi. Ucrainenii din Letea pregătesc calendarul din foi de ceapă pentru a afla cum va fi 2016

Se schimbă anul şi pe stil vechi. Ucrainenii din Letea pregătesc calendarul din foi de ceapă pentru a afla cum va fi 2016

Revelionul lipovenilor

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie se schimbă anul şi pe vechi. În satele de ucraineni e prilej de mers cu Melanka şi de colindat.

Ştiri pe aceeaşi temă

În seara de 13 ianuarie se merge cu Melanca. Grupul de colindători cântă diferite scidrivki  (colinde de Anul Nou), ne explică Alexandru Chiselev, muzeograf la Muzeul de Etnografie Tulcea.
 
În alaiul Melancăi, conform tradiţiei, participă Melanca (travesti), cozacul (flăcăul, soldatul cu sabia în recuzită), ţiganul. Din grup fac parte 15 – 20 de colindători. Melanca este îmbrăcată în rochie albă, ca de mireasă.
 
Ţiganul se culcă la pământ şi cere slănină. Melanca este păzită în toată această perioadă de omul legii. Femeia aranjează patul, scutură rogojina. Nu vorbeşte. În acest timp, ceata de afară colindă. „Şi-au cinstit-o pe Melanca noastră, Şi i-au dăruit o pereche de colaci“.
 
Cu Semănatul
 
O altă frumoasă tradiţie are loc în dimineaţa de Anul Nou (14 ianuarie), când se merge cu Posivaiu (Semănatul). Colindătorii aruncă boabe de porumb sau grâu în curte, la vite, dar şi prin grădină. „Există credinţa că primul venit cu semănatul influenţa viitorul gospodăriei. Erau primiţi primii doar băieţii, care colindau şi în obor, ca să fie belşug peste tot (ca să-i meargă turma-n curte).
 
Primele boabe erau adunate şi folosite în caz de nevoie (se tămâiau animalele în caz de boală, dar şi oborul sau casa în momente de  cumpănă)“, spune muzeograful.
 
După Anul Nou până la Bobotează, creştinii de rit vechi curăţau casa, deoarece se credea că se vor naşte viţeii cu stea în frunte (lesenchii tileatca).
 
Calendarul din foi de ceapă
 
În seara de Anul Nou, ucainenii din Letea fac calendarul din foi de ceapă. O ceapă se taie în patru şi se aleg doisprezece foi, corespunzătoare lunilor anului. Acestea sunt apoi aşezate pe o tavă, un platou sau altă suprafaţă plană în aşa fel încât să fie uşor de identificat cu luna corespondentă (se pot aşeza în cerc, în şiruri paralele etc.).
 
În fiecare foaie se pune puţină sare, iar apoi acest calendar se lasă peste noapte la fereastră. Dis-de-dimineaţă, se observă dacă sarea din foiţe s-a umezit sau a rămas uscată, prin analogie determinându-se prezenţa sau absenţa precipitaţiilor.
 
În judeţul Tulcea trăiesc peste 10.000 de ruşi lipoveni şi peste 1.000 de ucraineni. Cea mai mare comunitate de lipoveni se află în comuna Sarichioi. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările