Se rescrie istoria Deltei Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiect realizat în colaborare cu francezii FOTO ICEM Tulcea
Proiect realizat în colaborare cu francezii FOTO ICEM Tulcea

CERCETARE Arheologi francezi şi români au descoperit în Delta Dunării locuinţe din mileniul V î.Hr., ceea ce schimbă total istoria Nordului Dobrogei, aşa cum era ea cunoscută până acum

Cele mai vechi locuinţe din Delta Dunării sunt considerate, la momentul de faţă, cele din zona satului Chilia şi care erau datate undeva în Epoca Bronzului.

Această informaţie istorică va fi modificată în urma ultimelor cercetări efectuate de specialiştii români şi francezi în deltă: la Mil a23 au fost găsite urme de locuinţe mai vechi de atât, din Neolitic. Cea mai veche casă din Delta Dunării a fost găsită pe situl de la Mila 23, în punctul Taraschina.

„Acest sit, vechi de aproape 7.000 ani, constituie cea mai veche dovadă documentată a locuirii umane în zonă. Săpăturile arheologice şi sondajele în adâncime indică existenţa unei succesiuni de niveluri de locuire“, susţine arheologul Sorin Ailincăi, din cadrul Institutului de Cercetări Eco Muzeale (ICEM) din judeţul Tulcea.

Aşezarea este importantă pentru că oferă comunităţii un reper cronologic pentru evoluţia Deltei Dunării. „Noi nu aveam date că în Mileniul V î.Hr. exista o locuire în zona Deltei Dunării, iar acum avem cea mai veche dovadă a locuirii în această zonă: locuinţa din Mila 23“, spune Cristian Micu, arheolog, coordonator al proiectului de cercetare şi director al ICEM Tulcea.

Noi date în manualele de istorie şi geografie

Toate aceste informaţii vor duce la schimbări în manualele de istorie şi geografie, mai spune Cristian Micu.

Specialiştii ICEM au început deja să contureze câteva ipoteze despre evoluţia Deltei Dunării pe anumite segmente de timp, începând din Mileniul VII î.Hr., până în prezent.

„Datele sunt prezentate în fiecare an Ministerului Afacerilor Externe din Franţa, Ministerului Culturii din România, şi Direcţiei Judeţene de Cultură de la Tulcea. Când se vor reedita manualele de geografie şi istorie vor fi folosite şi datele pe care noi le vom furniza“, susţine directorul Cristian Micu.

Francezii, din nou în Delta Dunării

Cercetările sunt realizate în baza unei misiuni numite Delta du Danube şi care este finanţată de Ministerul Afacerilor Externe din Franţa.

„Francezii care au ajuns în această lună în delta sunt din Toulouse şi sunt însoţiţi de un masterand care reprezintă un institut asociat universităţii de acolo. Masterandul va face un studiu pe transformările suferite de Delta Dunării în timp sub influenţa factorilor antropici“, mai spune Cristian Micu.  

Speră să mai primească finanţare

Dacă nu ar fi fost acest proiect al francezilor, arheologii tulceni nu ar fi reuşit niciodată să afle aceste informaţii esenţiale pentru construcţia corectă a istoriei Deltei Dunării. Este nevoie de o echipă mare, iar sumele implicate de acest proiect de cercetare sunt prea mari pentru puterea financiară a instituţiei.

Şantierele deschise cu sprijinul francezilor au intrat în atenţia arheologilor în anul 2010, iar proiectul se încheie în acest an. „În 2013 vom depune un raport. Sperăm că el va fi evaluat bine şi vom primi finanţare pe încă patru ani“, speră arheologul Cristian Micu.


Campanie derulată în cadrul Misiunii Arheologice Delta du Danube

Cercetările arheologice se desfăşoară în cadrul Misiunii Arheologice Delta du Danube, o iniţiativă româno-franceză susţinută financiar de Ministerul Afacerilor Externe şi Europene din Franţa, Consiliul Judeţean Tulcea şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România. Coordonarea proiectului este realizată de Cristian Micu (ICEM Tulcea) şi Laurent Carozza (laborator CNRS Géode, Toulouse).
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite