Scurta existenţă a Bursei de peşte de la Tulcea. „Au făcut două tranzacţii în ziua inaugurării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inaugurarea bursei de peşte                                                                        FOTO: gov.ro
Inaugurarea bursei de peşte                                                                        FOTO: gov.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că România trebuie să restituie suma de 14,96 milioane de lei, bani cheltuiţi pentru construirea unei burse de peşte la Tulcea.

Bursa de peşte din Tulcea a fost inaugurată cu mare fast pe 8 aprilie, în prezenţa premierului de la acea vreme -  Viorica Dăncilă şi a ministrului Agriculturii, Petre Daea. Pentru eveniment au fost aduse câteva lăzi cu peşte, o avanpremieră a ceea ce ar trebui să urmeze ca activitate în acel spaţiu. După acest moment, liniştea s-a aşternut în jurul clădirii.

Pentru proiectul construirii unei burse a peştelui în oraşul Tulcea, Uniunea Europeană a aprobat o finanţare nerambursabil de aproximativ 6 milioane de euro. Proiectul a fost finalizat în 2016, dar a fost inaugurat abia în aprilie 2019. În cei trei ani s-a lucrat la racordarea clădirii la utilităţi, acestea nefiind incluse în proiectul iniţial.

Reporterii „Adevărul” au discutat tot în luna aprilie cu Adrian Izvoranu, directorul Casei de Comerţ Agroalimentar „Unirea”, instituţia care a preluat în în subordine Bursa de peşte de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). „Nu este închisă. Cum să vă explic... Bursa de peşte are două paliere: tranzacţie electronică, ce nu presupune plimbarea fizică a peştelui, şi achiziţionarea fizică a peştelui. Acum, în momentul acesta, negociam preţurile cu cherhanalele. Site-ul nu este gata, el nu a fost parte în proiect. Îl facem noi acum”.

Bursa de peste - Tulcea  FOTO gov.ro

România trebuie să returneze banii

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi, 21 noiembrie, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Botoşani, că în acest moment se efectuează diferite verificări interne în Ministerul Agriculturii. Referindu-se la ANPA (Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură), ministrul a declarat că România a primit o adresă din partea Comisiei Europene prin care li se solicită să returneze banii primiţi pentru construirea unei burse de peşte la Tulcea.

„În 22 martie, au inaugurat bursa de peşte. Ce se dorea cu această bursă de peşte? Practic, să se liciteze şi să comercializeze toată producţia piscicolă din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării. Trebuiau să aibă un sediu, un punct de colectare la Chilia, mijloace de transport şi un sistem informatic.

La auditul care a fost făcut de Curtea de Conturi, nu de către noi, s-a constat următoarele: singurele tranzacţii care s-au făcut au fost două tranzacţii în ziua inaugurării. Totul a fost doar pentru acea zi a inaugurării”, a spuns Adrian Oros.

De asemenea, ministrul a arătat că auditul a scos la iveală deficienţe grave: punctul de colectare nefuncţional, fără apă, fără nimic, navele de transport nu erau înregistrate şi nu era obţinută nicio autorizaţie esenţială. „Marţi a venit din partea Comisiei, pentru că a fost pe bani europeni, că trebui să înapoiem 14,96 milioane de lei", a mai spus Oros.

Pe aceeaşi temă:

Ciudatul caz al bursei de peşte din Tulcea: Cum susţin responsabilii că ar funcţiona, deşi toată lumea spune că este închisă: „Operaţiunile se fac manual deocamdată“



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite