Scandal la un liceu din judeţul Tulcea după ce IŞJ a redus numărul claselor a IX-a

Scandal la un liceu din judeţul Tulcea după ce IŞJ a redus numărul claselor a IX-a

Sală de clasă - arhivă

Nemulţumiţi de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean sunt atât părinţii, cât şi elevii şi dascălii. Liceul este singura instituţie de profil teoretic pe o rază de 50 de kilometri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Tulcea, luată în Consiliul de Administraţie din 18.01.2021, prin care, în anul şcolar 2021-2022, se reduce numărul de clase a IX-a, de la 4 la 3, la Liceul Teoretic „Gheorghe Munteanu Murgoci” Măcin, a trezit nemulţumiri.

Într-un comunicat de presă semnat de „elevii, părinţii, comunitatea din zona oraşului Măcin şi cadrele didactice”, se prezintă mai multe argumente care ar trebui să stea la baza anulării deciziei IŞJ Tulcea.

Astfel, se arată că Liceul este singura instituţie de învăţământ liceal de profil teoretic pe o rază de 50 de kilometri, fiind şcolarizaţi copiii din localităţile : Cerna, Turcoaia, Carcaliu, Greci, Jijila, Garvăn, Văcăreni, Luncaviţa, Smârdan. În acest an şcolar din cei 433 de elevi ai liceului, 293 sunt navetişti.

De asemenea, fiecare nivel liceal are câte o singură specializare: matematică –informatică, ştiinţe ale naturii, filologie, ştiinţe sociale. Astfel, oferta educaţională acoperă toate cerinţele educabililor.

„Actul educaţional desfăşurat la Liceul Teoretic „ Gheorghe Munteanu Murgoci ” Măcin este de nivel înalt, dovadă fiind rezultatele de la examenul de Bacalaureat; în ultimii doi ani media cea mai mare pe judeţ a fost a elevilor noştri. Astfel în 2020 – Guşatu Miruna- media 9,33, iar în anul 2019 Mogoş Ionuţ - media 10. Procentul de promovare la examenul maturităţii în ultimii ani a fost de peste 85%, ceea ce ne-a situat pe locul al treilea pe judeţ”, se mai arată în comunicatul de presă.

În fiecare an, spun semnatarii, s-au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele judeţene, ceea ce a făcut ca liceul să reprezinte judeţul cu succes la fazele naţionale la limba şi literatura română, istorie, limba franceză, chimie.

Un alt argument este acela că ffectivele claselor sunt complete, fiecare având 28 de elevi conform legislaţiei în vigoare.

„În anul şcolar 2021-2022 preconizăm că vom realiza planul de şcolarizare cu 4 clase de a IX-a, deoarece în zona Măcinului vor  absolvi clasa a VIII- a astfel: 59 elevi şcoala Jijila, 17 elevi şcoala Văcăreni, 21 Şcoala Turcoaia, 38 elevi şcoala Greci, 61 elevi Şcoala „Gh. Banea”, în total 196 de elevi, ceea ce înseamnă 7 clase de a IX-a. Existenţa celor patru  specializări va oferi egalitate de şanse  generaţiei actuale şi viitoare”, spun semnatarii comunicatului.
 
Elevii, părinţii şi profesorii au înaintat petiţii şi un memoriu către Inspectoratul Şcolar Tulcea, care nu a ţinut cont de niciunul din argumentele enunţate mai sus. S-a demarat inclusiv o petiţie online pe site-ul  www.petitieonline.com , « Spunem NU desfiinţării unei clase de profil teoretic la Liceul Teoretic Gheorghe Muntenu Murgoci », pe care, în numai 24 de ore, au distribuit-o pe facebook 1.914 persoane şi au semnat-o 1.295 de persoane.
 

Citeşte şi:

Mii de elevi din judeţul Tulcea, lipsiţi de posibilitatea de a face şcoală online

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările