„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea”, produs protejat la nivel european

„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea”, produs protejat la nivel european

Salată de icre foto: Ministerul Agriculturii

„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este cel de-al optulea produs românesc înregistrat şi protejat la nivel european. El reprezintă tradiţia localăde prelucrare a peştelui.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, produsul „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” a fost înregistrat ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată.

Produsul „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea” – Indicaţie Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29 % icre, din care minimum 15 % icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14 % icre de peşte deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată şi zeamă de lămâie.

Aspectul produsului este conferit de consistenţa cremoasă şi omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de ştiucă, iar produsul finit se diferenţiază de alte produse din aceeaşi categorie prin faptul că pentru obţinerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

 „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.

Elementele menţionate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradiţiilor pescăreşti şi asigură legătura dintre caracteristicile produsului şi condiţiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obţinerea Indicaţiei Geografice Protejate pentru „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea”.

România avea anterior şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care şase Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi şi Caşcaval de Săveni, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).

Citeşte şi:

Ce s-a mai întâmplat cu aprozarele şi bursa de peşte inaugurate cu mare fast de Petre Daea şi Viorica Dăncilă

Prefectul judeţului Tulcea: Continuăm vaccinarea populaţiei din zonele izolate ale Deltei Dunării cu echipele mobile

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările