Riscul ca podul suspendat Tulcea-Brăila să devină muzeu după inaugurare din cauza drumurilor de legătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul suspendat de la Tulcea foto: Asociaţia Pro Infrastructură
Podul suspendat de la Tulcea foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Decembrie 2022 este termenul până la care podul suspendat Tulcea - Brăila, o investiţie de două miliarde de lei, trebuie finalizat. Dacă lucrările au fost executate în proporţie de 80%, nu acelaşi lucru se poate spune despre drumurile de legătură din jurul său.

Conform unui răspuns transmis de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ziarului „Adevărul”, în prezent, podul suspendat de la Brăila are un stadiu fizic de construire de 80%, iar termenul de finalizare este sfârşitului anului 2022. În schimb, drumurile de legătură cu acest pod, atât pe partea brăileană, cât şi pe cea tulceană, sunt construite în procent de doar 35%. 

„Constructorul drumurilor de legătură (WeBuild) şi-a asumat finalizarea acestora până la finalul acestui an”, transmite CNAIR. Drumurile de legătură au o lungime de aproximativ 21,5 kilometri şi cuprind drumul principal Brăila – Jijila (17 kilometri - prevăzut cu două benzi de circulaţie pe fiecare sens, benzi de încadrare, acostamente, zonă mediană şi zonă de parapet) şi drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, în lungime de 4,328 kilometri, prevăzut cu câteo bandă de circulaţie pe fiecare sens. În anul 2020, Asociaţia Pro Infrastructură atrăgea atenţia că întârzierea din cauze birocratice a lucrărilor pentru drumurile de legătură (de acces) la acest pod „vor transforma în 2022 această lucrare de două miliarde de lei în (probabil) cel mai ruşinos muzeu din istorie.”

Cum se evită inaugurarea unui pod-muzeu

Acum, Ionuţ Ciurea, directorul executiv al Asociaţiei Pro Infrastructură, a declarat pentru „Adevărul” că drumurile de legătură, aşa cum sunt ele cuprinse în proiect, vor fi terminate abia peste un an. Dar, ca să nu ajungem în situaţia inaugurării unui pod-muzeu, autorităţile vor apela la un compromis: vor deschide porţiuni din drumurile de legătură, porţiuni ce vor permite totuşi ca pe pod să se poată circula. 

„Dacă punem la socoteală toate drumurile de legătură, nu o să fie gata toate. Dar, ca să nu avem pod-muzeu, vor da în folosinţă bucăţi de drumuri de legătură”, spune Ionuţ Ciurea.

pod tulcea braila foto asociatia pro infrastructura

Harta podului şi a drumurilor de legătură foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Acesta explică faptul că, pe partea judeţului Brăila, cel mai probabil, se va circula pe un drum de legătură foarte scurt între pod şi DN 22B (Brăila-Galaţi), restul proiectului, care presupune drumuri de legătură DN 2B şi DJ 221B, va mai dura până la mijlocul anului viitor. Pe partea tulceană, spun cei de la Pro Infrastructură, se va circula cel mai probabil pe porţiunea Pod-DN 22 (Smârdan-Măcin), iar drumul principal către Jijila va fi finalizat în 2023. 

De ce au întârziat drumurile de legătură

Ionuţ Ciurea explică de ce constructorii nu au ţinut pasul cu ritmul construirii podului, astfel încât cele două obiective, cuprinse în acelaşi proiect, să fie finalizate concomitent. Totul a plecat de la faptul că CNAIR a dat partea de relocări de utilităţi altor firme mai mici, altele decât antreprenorul. Un lucru bun în esenţă, dar pus în practică într-un mod deficitar. 

pod tulcea braila foto asociatia pro infrastructura

Podul de la Tulcea foto: Asociaţia Pro Infrastructură

„Au făcut atât de prost licitaţiile (relocări utilităţi de gaz, comunicaţii, electricitate) încât au fost anulate şi de două ori. Au fost făcute pe genunchi, cu o documentaţie stupidă şi cu preţuri subevaluate. Au fost şi cazuri când nu s-a prezentat nimeni la licitaţie”, spune Ionuţ Ciurea. 

Aşa s-a ajuns la întârzieri în începerea lucrărilor la drumurile de legătură. Constructorul nu putea începe execuţia deoarece licitaţiile pentru relocarea reţelelor de utilităţi au durat prea mult. „Teoretic, la anul pe vremea aceasta vom avea drumurile de legătură finalizate”, adaugă directorul Asociaţiei Pro Infrastructură.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Vidra, specie protejată, a revenit în Delta Dunării

Vanea, copilul care a împlinit doi ani în Vama Isaccea. Sora şi mama sa i-au cântat „La mulţi ani”

Tulcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite