Preot tulcean, dat pe mâna DNA. Slujea Domnului şi încheia zeci de contracte cu statul

Preot tulcean, dat pe mâna DNA. Slujea Domnului şi încheia zeci de contracte cu statul

PS Visarion, episcopul Tulcii şi preotul Iscru Mădălin (dreapta)                        FOTO: basilica.ro

Părintele slujea Domnului, la biserica din Sâmbăta Nouă, dar avea timp să slujească şi în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în funcţia de consilier al secretarului de stat.

Mădălin Iscru a fost instalat preot în parohia Sâmbăta Nouă, judeţul Tulcea, în februarie 2017, chiar de episcopul locului, Visarion. După mai bine de un an, slujitorul Domnului s-a apucat de slujit şi în Guvernul României, fiind consiler al secretarului de stat din MDRAP. În această calitate, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) susţine că părintele a călcat strâmb.

„În fapt, ISCRU MĂDĂLIN-ADRIAN a ocupat funcţia de consilier personal la Cabinetul Secretarului de Stat din cadrul MDRAP în perioada 01 august – 01 octombrie 2018. În această perioadă, la data de 23 august, societatea comercială SILUAN PROIECT S.R.L., în cadrul căreia acesta avea calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator, a încheiat cu Primăria Comunei Casimcea, Judeţul Tulcea, două contracte de prestări servicii în valoare totală de 45.771,88 lei. Cele două contracte au fost finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de MDRAP”, spun cei de la Agenţia Naţională de Integritate.

Conform ANI, în cazul părintelui Iscru rezultă indicii temeinice privind săvârşirea de către acesta a infracţiunii asimilată faptelor de corupţie „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, prevăzută de dispoziţiile art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, sens în care ANI a sesizat DNA.

„Mai mult decât atât, indiciile au la bază şi demersurile efectuate de către ISCRU MĂDĂLIN-ADRIAN, în sensul preluării unei societăţi comerciale, S.C. HERCINIC S.R.L., care în perioada 2016 - 2017 avea 0 profit, 10 lei cifră de afaceri şi 0 angajaţi. Astfel, la patru zile după încetarea funcţiei de consilier, S.C. HERCINIC S.R.L. încheie contracte prin PNDL cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale, iar în  perioada 05 octombrie – 28 decembrie 2018, S.C. HERCINIC S.R.L. a încheiat 53 de contracte cu 9 unităţi administrativ-teritoriale, în valoare de aproximativ 13.479.950 lei, finanţate prin PNDL. De asemenea, ISCRU MĂDĂLIN-ADRIAN a deţinut în perioada 03 decembrie 2018 – 04 ianuarie 2019 şi calitatea de consilier onorific al Ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, se mai arată în comunicatul ANI.
 
De asemenea, s-au conturat şi indicii privind săvârşirea infracţiunii de „fals în declaraţii”, întrucât în declaraţiile de interese depuse de către acesta la numirea şi la încetarea din funcţia de consilier personal la Cabinetul Secretarului de Stat din cadrul MDRAP, nu a menţionat calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator la S.C. SILUAN PROIECT SRL., societate care a încheiat contracte cu o unitate administrativ-teritorială prin PNDL.

Afacerile părintelui Iscru erau deja în vizorul DNA, procurorii sesizându-se din oficiu după apariţia unor investigaţii jurnalistice.

Pe aceeaşi temă:

DNA s-a autosesizat şi a deschis dosarul „Dumnezeul achiziţiilor” în urma unei investigaţii jurnalistice

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: