Povestea fostei profesoare care a mobilizat o comunitate rurală prin exemplul personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Cioran, daruri pentru copii - arhiva personală
Dorina Cioran, daruri pentru copii - arhiva personală

Dorina Cioran a părăsit sistemul de învăţământ şi s-a mutat peste hotare, cu speranţa unui trai mai bun. S-a întors, însă, şi a început să se implice în acţiuni sociale, mobilizând prin exemplul ei un sat întreg.

De şase ani, o asociaţie înfiinţată de Dorina Cioran (57 de ani) aduce zâmbete într-o comunitatea din Greci, un sat situat în judeţul Tulcea, la poalele Munţilor Măcinului. Chiar dacă la început demersul părea ciudat pentru localnici, acum mulţi se implică şi dau o mână de ajutor.

Totul a început în anul 2015, când Dorina a înfiinţat ONG-ul „Clopoţelul Dobrogean – Conştiinţă, oameni şi fapte“, asta după ce, timp de vreo trei ani, s-a zbătut singură să-şi ajute semenii aflaţi în situaţii dificile.

Povestea Dorinei Cioran începe, de fapt, la finalul anilor ’90, când era profesoară de istorie în Smârdan, o comună din judeţul Tulcea. Atunci a luat decizia de a ieşi din sistemul de învăţământ şi de a pleca în Italia, acolo unde soţul ei deja avea un loc de muncă. „Existau două variante: ca soţul să vină acasă sau să merg eu la el. Nu era încă momentul să vină acasă“, explică fosta profesoară.

A lucrat în Italia zece ani, timp în care a fost angajată şi într-o instituţie care găzduia persoane în vârstă. Respectul şi grija de care se bucură vârstnicii italieni au făcut-o să-şi dorească să facă un aşezământ pentru bătrânii din România. S-a întors în ţară cu acest gând, însă a realizat repede că între vis şi realitate stă un imens zid birocratic.

„În Italia este un cult al părinţilor, al bătrânilor. Ştiam cum sunt trataţi şi chinuiţi bătrânii noştri şi mi-am zis că, după ce mă întorc acasă, pot face şi eu lucrul acesta, să înfiinţez un cămin modern pentru bătrâni. Dar nu s-a putut, pentru că este foarte multă birocraţie“, spune Dorina Cioran (foto jos).

Dorina Cioran comuna Greci foto arhiva personala

CARITATE DIN INDEMNIZAŢIA DE CONSILIER

Nu a renunţat nici acum la proiectul ei de suflet şi se încurajează gândindu-se că, probabil, încă nu e momentul potrivit. Cu toate acestea, la reîntoarcerea acasă a hotărât să-şi dedice timpul şi energia faptelor bune.  

În anul 2012, a fost aleasă consilier local în comuna Greci şi din banii primiţi ca indemnizaţie a început să ajute familiile nevoiaşe. „Îi rugam şi pe ceilalţi consilieri să dea şi ei ceva, iar în fiecare duminică mergeam la anumite case unde ştiam că sunt bătrâni singuri, nevoiaşi sau familii cu mulţi copii“, povesteşte Dorina Cioran.

Iniţial, inclusiv cunoscuţii şi membrii familiei se întrebau de ce se implică în astfel de activităţi. „La început, chiar şi în familie mi s-a zis: «Ce-ţi trebuie ţie să te implici?». Le-am zis că asta face parte din ADN-ul meu şi asta fac. În primii doi ani a fost greu. Aveam prieteni care mă întrebau ce-mi iese mie din afacerea asta. Nu-mi iese nimic, doar ochii de la atâta alergătură.“

Dorina Cioran comuna Greci foto arhiva personala

               Daruri pentru Sărbătorile de Iarnă  foto: arhiva personală Dorina Cioran

ACŢIUNI DE ECOLOGIZARE ŞI MEDITAŢII GRATUITE

Acţiune după acţiune, campanie după campanie, activitatea Dorinei Cioran a atras atenţia comunităţii. Acum, oamenii sunt dornici să se implice şi să-i fie alături. „La un moment dat, o prietenă m-a sfătuit să înfiinţez un ONG, ca să am mai multe oportunităţi de a aduna fonduri. Aşa a luat naştere, în anul 2015, «Clopoţelul Dobrogean – Conştiinţă, oameni şi fapte», o asociaţie ce reuneşte 18 voluntari şi se implică în zeci de acţiuni sociale, inclusiv acţiuni de ecologizare a satului, spectacole la căminul cultural şi meditaţii pentru elevi“, explică fosta profesoară.

An de an, „Clopoţelul Dobrogean“ alină sufletele celor internaţi la Leprozeria Tichileşti, spital destinat tratării şi găzduirii bolnavilor de lepră, celor din centrele de bătrâni, copiilor instituţionalizaţi în municipiul Tulcea, dar şi multor persoane singure şi familiilor nevoiaşe din zona comunei Greci. „Oamenii au căpătat încredere, ştiu că acel bănuţ pe care-l donează ajunge la sărmani. Secretul este transparenţa. Trebuie să vadă ce se
întâmplă cu fiecare ban pe care ei îl donează.“

Dorina Cioran comuna Greci foto arhiva personala

             Daruri pentru persoane nevoiaşe  foto: arhiva personală Dorina Cioran

O FAMILIE PUSĂ PE FAPTE BUNE

În prezent, Dorina Cioran lucrează ca vânzătoare la magazinul din centrul satului. Este, astfel, conectată la tot ceea ce se întâmplă în comunitate, iar interacţiunea cu localnicii o ajută să-i determine pe aceştia să se implice în acţiuni caritable.

Îşi aminteşte cu emoţie de prima campanie umanitară, care a avut loc la casele de copii din Tulcea, unde merge în fiecare an. „Copiii de acolo au atâta nevoie de suflete calde, mai întâi, apoi de alte lucruri.“

Reacţiile celor pe care-i ajută sunt diferite: unii copii sunt ruşinaţi că primesc ceva gratuit, alţii sunt sensibilizaţi şi au lacrimi în ochi. În schimb, bătrânii sunt uimiţi că cineva îşi mai aduce aminte de ei: „Vezi în ochii lor acea bunătate a bunicilor“.

Deşi dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi s-a concretizat odată ce a văzut cum sunt trataţi bătrânii din Italia, Dorina Cioran spunecă şi-a dorit dintotdeauna să-şi ajute aproapele. „În Italia a fost doar un declic, văzând cum sunt trataţi bătrânii. Dar familia noastră a fost una modestă. În copilărie, vedeam zilnic cazuri de copii sărmani şi aveam un sentiment de neputinţă în a-i ajuta. Când am avut posibilitatea, mi-am zis că asta
e menirea mea, trebuie să ajut. Toată familia este dedicată în acest sens, toţi suntem implicaţi“, spune Dorina Cioran.

De altfel, fiul ei, Dumitru, este pasionat de electronică şi, de la începutul pandemiei, caută laptopuri stricate, iar din componentele acestora face unele bune, pe care le donează copiilor sărmani din sat pentru a putea învăţa online.

Dorina Cioran comuna Greci foto arhiva personala

            Ajutoare pentru cadrele medicale foto: arhiva personală Dorina Cioran

Vă recomandăm şi:

Un tânăr construieşte laptopuri din rebuturi pentru elevii sărmani. „Fac totul din pasiune”

Zece motive să vizitezi Munţii Măcinului. Este locul unde păşeşti pe roci mai vechi decât dinozaurii



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite