Povestea lui Bruce Lee de Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabi Manta a încântat şi iniţiat sute de copii în tainele ju jitsului. Pentru tulcenii pasionaţi de karate numele Gabi Manta este sinonim cu pionieratul, cu vremurile tulburi de după Revoluţie când se puneau bazele primelor cluburi şi asociaţii.

Promotorii erau oameni care practicau acest sport mai pe ascuns încă dinainte de 1989. Printre aceştia s-a numărat şi Gabi Manta, care în vara lui 1990 a înfiinţat primul club de ju-jitsu din Tulcea. 
Manta a fost promotorul stilului Ju-jitsu pentru publicul larg din Moldova şi Dobrogea. Elevii săi au obţinut zeci de medalii în ţară şi în străinătate. Povesteşte că dorinţa de a face arte marţiale i-a apărut de când era copil. „Eram un puşti mai mic de statură şi eram ciuca bătăilor. Oportunitatea de a învăţa acest sport a apărut la 15 ani când, printr-un prieten, am făcut cunoştinţă cu doi japonezi“, spune Gabriel Manta. Primele antrenamente le făcea în Grădina Publică din Bârlad, cu cei doi prieteni asiatici. „Ne formasem un grup de amici şi mergeam să ne pregătim acolo“, îşi aminteşte antrenorul.
S-a specializat pe Ju-jitsu
În perioada liceului s-a mutat la Tulcea, unde s-a înscris la un club de arte marţiale şi a început se specializeze în Ju-jitsu. Imediat după Revoluţie avea să-şi deschidă primul său club de Ju-jitsu, „Fuji-Yama Internaţional“, cu care s-a consacrat în acest sport atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Timp de opt ani a reuşit, prin elevii săi, să câştige zeci de medalii la competiţiile naţionale şi internaţionale.
„Era o evervescenţă mare pe atunci, ţin minte că George Ţurlică, care înfiinţase Asociaţia Sportivă de Arte Marţiale Tulcea, adunase sute de tineri, nu aveam spaţii, preselecţia se făcea pe malul lacului Ciuperca“ povesteşte Gabi Manta.
Cel care i-a dat centura neagră, George Ţurlică, spune că Gabi era foarte muncitor şi talentat şi că i-a încredinţat acestuia o grupă.
„Erau foarte mulţi doritori de karate, în vara lui 1990 deja aveam patru grupe mari, de una mă ocupam eu, de alta marincaş, apoi Vasile Perianu şi Gabi. Cei mici ne vedeau pe toţi ca  pe nişte Bruce Lee “ povesteşte Ţurlică
Manta a făcut atunci demonstraţii de jiu-jitsu, a văzut că prinde la public, şi apoi a organizat alte demonstraţii la Casa de Cultură. „Era ceva nou pentru mase şi lumea era avidă de nou. Filmele cu arte marţiale erau la loc de cinste, toţi vroiau să fie karatişti, să înveţe schemele din filme, erau multe cluburi, a fost perioada de aur“ povesteşte Manta. Artele marţiale l-au dus prin ţări ca Germania, Anglia, Bulgaria sau Ungaria.
„Cel mai de prestigiu rezultat pe care consider că l-am obţinut de-a lungul anilor este acela că cei mai buni elevi pe care i-am pregătit au facultăţi sau masterate în diferite domenii“, ne-a spus Gabriel Manta. În 1998 s-a retras temporar din activitatea de antrenor. Despărţirea de sportul iubit nu avea să fie prea lungă.
„În 2001 am plecat de la Tulcea, din motive personale. De fapt m-am mutat la Bârlad pentru a fi aproape de tatăl meu care era singur“ spune Gabi.
40 de medalii într-un an
În 2001 s-a reîntors în Bârlad şi a reînceput să-i înveţe pe copii tehnicile artelor marţiale. Acum trei ani şi-a înfiinţat propriu club, „Miyagi Dojo“, la care activează şi în momentul de faţă şi cu care a obţinut rezultate deosebite.
 „Aici, elevii învaţă kung-fu. E o diferenţă de stil faţă de Ju-jitsu, însă ca mod de abordare este foarte asemănător“, explică antrenorul. El spune că mai vine prin Tulcea la competiţii şi că ţine legătura cu unii dintre foştii colegi şi elevi. „Vorbesc cu Ovidiu Tîrlogeanu, preşedintele clubului Sakura Dojo din Tulcea, cu Dan Safca, cu Fane Gheba, care mi-a fost elev, îi salut pe toţi“.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite