Povestea bricului Mircea în fotografii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Macheta navei
Macheta navei

Marinari în rezervă şi retragere și tineri studenți au fost prezenţi la finalul săptămânii trecute  la inedita expoziţie „Şi eu am fost pe nava şcoală Mircea“. Fiecare parte din nava şcoală înseamnă amintiri de nepreţuit pentru marinarii care şi-au început cariera militară pe bricul Mircea. Aici s-au spus poveşti, aici s-au legat prietenii de-o viaţă şi aici este o parte din tinereţea celor care acum privesc cu

Iniţiativa expoziției prezentată timp de două zile în municipiu aparţine Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, alături de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Tulcea şi primăria municipiului.
„Este o expoziţie închinată navei în sine, nava care a creat în Marina Română un spirit, spiritul Mircea. În anul 1939, la 17 mai, nava şcoală a intrat în Constanţa“, spune doctor Mariana Păvăloiu, muzeograf al Academiei Navale, cea care s-a ocupat de expoziţie.
A ales Tulcea pentru că este al doilea mare port dobrogean şi pentru că  mulţi  tulceni s-au instruit pe el în devenirea lor marinărească. Mai mult de cât atât, reprezentantul Academiei și-a exprimat speranța ca expoziția să fie doar un prim pas în aducerea bricului Mircea în sufletele tulcenilor, următorul constituindu-l aducerea bricului însuși în portul Tulcea.
Ce au putut vedea tulcenii la această expoziţie
Obiecte din expoziţia de bază a Muzeului Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ şi de la bordul navei-şcoală au putu fi admirate la sediul Centrului Cultural Multietnic: macheta navei, albumul cu imagini foto original, realizat în perioada construcţiei navei în Şantierul Bluhm und Voss din Hamburg, botezul şi lansarea lui la apă, bluza de marinar germană schimbata de un marinar român în martie 1939, la Hamburg, uniforma de paradă a aspirantului care a condus în martie 1939, garda port-drapel pe puntea lui „Mircea“ la ridicarea pavilionului românesc, albume de fotografii din numeroasele marşuri de instrucţie întreprinse de navă în cei 72 de ani de existenţă, lucrări de matelotaj realizate la bordul navei pe timpul călătoriilor de către cadeţi, cărţi scrise de către cei care au fost cu  „Mircea“, jurnale de bord în manuscris, originale din timpul primului marş al navei (iulie-septembrie 1939) şi din alte marşuri.
Foşti și actuali ucenici ai şcolii de marinari  prezenți la vernisaj
Vineri, de la ora 17.00, la Centrul Multietnic au depănat amintiri căpitan comandor  în rezervă Ioan Boieru, actual vicepreședinte al Consiliului Județean, căpitanul comandor Ion Zaharia, președintele filialei tulcene a Ligii Navale Române, dar și locotenent comandor în rezervă Andrian Ampleev, actual viceprimar al municipiului. Alături de ei au fost prezenți și trei studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, tineri obișnuiți deja cu viața pe bricul Mircea. „Cred că cel mai important lucru la bordul navei este munca în echipă, pentru că cei în care pui baza sunt oamenii din jurul tău“, a spus Olimpia Mirea, student în anul II la Academie.
„Vă admir pe voi cei tineri, care ați avut curajul să îmbrăcați uniforma de marină militară . Despre băieți nu pot să spun mare lucru dar surpriza plăcută o oferă cele două domnișoare în uniformă. Este întotdeauna o plăcere să vezi domnișoare în uniforma militară. Trebuie să recunoaștem că este foarte greu la bordul bricului Mircea. Ar trebui să le întrebați pe domnișoare cât de rău le-a fost la bord, cum le fugeau picioarele de sub velatură, când urcau la rândunică. Nava școală Mircea este o navă a curajului, a bărbăției și acum o spun și a bărbăției feminine. Viața în marină în general contează în principal pe cât de bine este pregătit echipajul“, a declarat Ioan Boieru.



Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite