Populare cu icre embrionate de şalău în Complexul natural Razim-Sinoe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reproducerea naturală a şalăului se face prin depunerea icrelor pe rădăcinile adventive de salcie sau pe alt substrat vegetal, rezultatele fiind în mod decisiv influenţate de un complex de factori naturali (temperatura, calitatea apei etc).

În ultimele două săptămâni, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfăşurat o serie de activităţi menite să refacă stocurile de şalău (Sander lucioperca) din Complexul natural Razim – Sinoie, acţiune ce respectă prevederile Planului de Management şi Regulamentului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în privinţa Stopării declinului diversităţii biologice şi conservarea patrimoniului natural.

Pregătirea s-a desfăşurat în bazinele de reproducere de la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării care au fost populate cu un număr de 55 reproducători selecţionaţi, cu o vârstă minimă de 3 ani şi o greutate de peste 2 kilograme. Concomitent au fost amplasate saltele confecţionate din nuiele flexibile din răchită, pentru depunerea icrelor.

ARBDD a încheiat cu INCDDD un contract pentru producerea a 1.000 cuiburi embrionate din specia şalău, ce au fost lansate în spaţii special amenajate din Lacul Razim. În cadrul tehnologiei folosite de INCDDD, fiecare cuib conţine un număr de circa 30.000 icre din care vor rezulta un număr de 80-100 exemplare ce vor atinge maturitatea. Acţiunea de lansare este anuală şi face parte din politica ARBDD de refacere a stocurilor acestei specii de peşte suprapescuite, în special din Complexul Razim-Sinoie.

Până la maturitate şi reproducere, exemplarele au nevoie de circa 3 ani şi vor reprezenta un aport important al capturilor de şalău din anii respectivi.



La începutul secolului trecut, prin conectarea complexului acvatic natural Razim – Sinoie cu Dunărea prin canalele Dunavăţ si Dranov, acest complex de lagune a devenit cel mai mare rezervor natural de specii de peşti de apă dulce al ţării noastre. Între acestea, specia şalău are cea mai însemnată valoare comercială. Specie nemigratoare care trăieşte în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare suportând apele salmastre (până la 13-15 % salinitate), şalăul preferă apele curate, cu hrană abundentă şi care prezintă zone cu nisip. Lagunele Razim şi Sinoie au un deosebit potenţial de hrană naturală pentru şalău, reprezentată de cele 9 specii de guvizi care s-au identificat aici în număr foarte mare.

Reproducerea naturală a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe rădăcinile adventive de salcie (“mustăţile”) sau pe alt substrat vegetal, rezultatele fiind în mod decisiv influenţate de un complex de factori naturali (temperatura, calitatea apei, etc).

Încă din anul 1939, fosta Staţiune Hidrobiologică PARID a Deltei Dunării din Tulcea a înfiinţat la Enisala, pe canalul care leagă lacul Babadag de lacul Razim, o Staţie de reproducere natural dirijată a şalăului, cu scopul de a asigura popularea de susţinere a acestei specii prin valorificarea resurselor de hrană existente chiar şi în anii cu reproducere naturală slabă. Staţia de reproducere a fost preluată şi dezvoltată după anul 1970 de INCDDD, cheltuielile de producţie în perioada 1970-1990 fiind suportate de întreprinderile de stat cu activitate de pescuit în zona Razim-Sinoie.

După 1990, popularea cu icre embrionate de şalău produse în staţia Enisala s-a efectuat anual in cantităţi variabile (1.000-2.000 cuiburi de icre embrionate), în scopul menţinerii tendinţei de redresare a populaţiei de şalău din complexul lagunar Razim-Sinoie, cu excepţia perioadei 1999-2001, când activitatea staţiei a fost oprită din motive financiare.

Popularea cu icre embrionate de şalău a fost finanţată în general de către ARBDD Tulcea în calitate de administrator al resursei piscicole.

Având în vedere anii cu reproducere naturală redusă, procedeul de reproducere natural dirijată prin popularea cu icre embrionate de şalău s-a demonstrat a fi o modalitate eficientă de susţinere a acestei specii. Procesul de reproducere natural dirijată se realizează în luna aprilie iar popularea cu icre embrionate se efectuează eşalonat.
 

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

Începe perioada de prohibiţie la pescuit. Reguli speciale în Delta Dunării

Avertisment: Incendiile de vegetaţie din Delta Dunării pot „sabota” patrimoniul natural al rezervaţiei

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite