Peste 1.000 de cuiburi embrionate de şalău au fost lansate la baza de cercetare de la Enisala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a lansat aproximativ 1000 cuiburi embrionate de şalău la baza de cercetare Enisala.

Pe 20 aprilie 2015, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a încheiat cea de-a doua campanie de refacere a stocurilor de şalău prin tehnologia de reproducere natural dirijată.

Acţiunea a început pe data de 16 aprilie 2015 când a avut loc lansarea oficială a unor cuiburi de icre embrionate la sediul Bazei de Cercetare Enisala a Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD).

Complexul lagunar Razim – Sinoie este cel mai mare rezervor natural de specii de peşti de apă dulce al ţării noastre, cu un deosebit  potenţial de hrană naturală pentru şalău - una dintre speciile cu cea mai însemnată valoare comercială.

Specie nemigratoare care trăieşte în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare suportând apele salmastre (până la 13-15 % salinitate), şalăul preferă apele curate, cu hrană abundentă şi care prezintă zone cu nisip.

Cum se face reproducerea

Reproducerea naturală a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe un substrat vegetal de rădăcini adventive de salcie, rezultatele fiind în mod decisiv influenţate de un complex de factori naturali (temperatura, calitatea apei, etc). Având în vedere anii cu reproducere naturală redusă, procedeul de reproducere natural dirijată prin popularea cu icre embrionate de şalău s-a demonstrat a fi o modalitate eficientă de susţinere a acestei specii.

Staţia de la Enisala are o capacitate de 2 000 cuiburi de icre embrionate, iar un cuib conţine 30 000 de icre din care rezultă în anul trei de creştere un număr de 80 – 100 peşti de consum cu greutatea de 1,5 kg / buc.

Procesul de reproducere natural dirijată se realizează în luna aprilie, iar lansarea celor circa 900-1000 cuiburi embrionate din anul acesta a fost finanţată de ARBDD din venituri proprii.

Pentru refacerea stocurilor unor specii de peşti în anii 2015 şi 2016, se vor realiza două staţii de reproducere a peştilor în localităţile Isaccea şi Crişan, se va continua producerea şi lansarea de icre embrionate în Lacul Razim (Statia Enisala) şi se vor îmbunătăţi condiţiile de reproducere a şalăului (amplasarea de saltele din mustăţi de salcie în zonele de reproducere) în Lacul Razim şi Meleaua Sf.Gheorghe.

De asemenea, ARBDD are în vedere construirea unui ambulatoriu pentru animale rănite sau cu diferite probleme în localitatea Isaccea.

Vă mai recomandăm:

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de vacanţă. Drum iniţiatic spre izvoarele poporului român, prin sudul Dobrogei

Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi printr-o Românie în miniatură cu accent de Balcani

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

                 

                 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite