O specie de vultur care nu a mai ajuns la Tulcea din anii ’80, observată în zona Rahmanu

O specie de vultur care nu a mai ajuns la Tulcea din anii ’80, observată în zona Rahmanu

Vultur hoitar la Rahmanu FOTO SOR, Marius Druga

Marius Druga de la Societatea Ornitologică Română este cel care a fotografiat exemplarul de vultur hoitar (Neophron Percnopterus), care a poposit în zona localităţii Rahmanu din judeţul Tulcea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialiştii SOR spun că ultima confirmare a cuibăritului acestei specii în Romania datează de la finele anilor ‘80. Şi în Bulgaria specia cunoaşte un nou declin, deşi este strict protejată prin lege (aici ar mai exista mai puţin de 20 de perechi cuibăritoare).

În ultimii treizeci de ani au mai fost văzute, în România, câteva exemplare de păsări tinere, juvenili sau imaturi. Ceea ce a fotografiat Marius Druga este un vultur hoitar imatur.

După cum precizează ornotologii români, hoitarul este afectat de mortalitatea crescută, mai ales în rândul păsărilor imature.

„Fiind o specie care se hrăneşte cu hoituri, este frecvent victima acţiunilor ilegale de combatere a prădătorilor de către persoanele care amplasează hoituri otrăvite pe câmp. Conform unor studii recente, productivitatea acestei specii este de asemenea afectată de concentraţiile crescute de substanţe toxice din hrană (metale grele, plumb, respectiv antibiotice şi alte medicamente cu care sunt tratate animalele domestice care pot ajunge hrana vulturilor)“, se arată într-un comunicat al Societăţii Ornitologice Române.

De asemenea, mai spun specialiştii SOR, hoitarul este afectat de coliziunea cu turbinele eoliene (aşa cum s-a arătat în Spania).

Mai citiţi şi:

FOTO Recensamânt: stoluri de zeci de mii de păsări au ajuns în Dobrogea

Insulele Ceaplace şi Prundu cu păsări au devenit arii protejate

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările