Noul guvernator al Deltei Dunării: „Delta trebuie privită ca pe un sanctuar. În Deltă, trebuie să se intre ca într-o biserică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minunata lumea a Deltei FOTO ARBDD
Minunata lumea a Deltei FOTO ARBDD

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Atena Groza, spune că Delta trebuie privită cumva ca pe un sanctuar şi că rezervaţia nu este un club de distracţie.

Guvernatorul ARBDD, Atena Groza, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că săptămâna aceasta, în timpul Colegiului ministerial, va propune Ministerului Mediului reorganizarea ARBDD.

„În momentul de faţă, sunt multe direcţii cu atribuţii care se suprapun, iar cooperarea dintre ele este destul de rigidă. Aceste lucruri trebuie să se schimbe, fiindcă dacă din interior nu se funcţionează bine, e clar că nu va funcţiona bine nici cu exteriorul. Nu am planuri de schimbare a oamenilor, vreau să lucrez cu toţi oamenii care sunt acolo. (...) Modificarea structurii se va face prin ordin de ministru", a declarat guvernatorul Rezervaţiei, citată de Agerpres.

De asemenea, guvernatorul Rezervaţiei le-a recomandat turiştilor să privească Delta ca pe un sanctuar. "Delta trebuie privită cumva ca pe un sanctuar. Delta nu este un club de distracţii. Cine vine să facă turism în Deltă la asta trebuie să se gândească. Pentru turismul de distracţie sunt cluburile, sunt alte staţiuni, alte locaţii. În Deltă, cumva trebuie să se intre ca într-o biserică“, a afirmat Atena Groza.

Ea a susţinut necesitatea protejării zonelor naturale şi a menţionat că dacă publicul nu va reacţiona la campania de informare cu privire la ce se poate face pe plajele neamenajate din Deltă, se va trece şi la evacuare.

„Nu e o problemă că te plimbi pe plajă, dar este o problemă dacă vii cu rulota, dacă îţi pui cortul pe acele plaje unde nu este infrastructură pentru aşa ceva. (...) Dacă vom continua cu genul acesta de turism, în care toţi ne punem rulotele unde vrem, intrăm cu maşinile până în mijlocul apei, nu vom mai avea nici noi peste trei ani ce să vedem acolo. În primul rând, vreau o mai mare informare a turiştilor, vor fi postate pe Facebook, pe site-ul ARBDD care sunt restricţiile şi condiţiile de intrare pe plaje şi, ulterior, intervenţie pentru evacuarea plajelor, dacă va fi nevoie“, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.

Referindu-se la transportul călătorilor în Deltă, Atena Groza a menţionat că multe ambarcaţiuni nu sunt autorizate şi că doreşte să pună în practică sistemul de monitorizare a ambarcaţiunilor din Deltă prin GPS.

„Delta are o suprafaţă foarte mare. Nimeni nu poate asigura controlul permanent şi nu cred că asta e rolul, de a fi un jandarm la fiecare colţ de deltă. Tehnologia din acest moment ne permite un altfel de control, un altfel de sistem de monitorizare, să luăm decizii pe date concrete, pe analize multicriteriale. Tehnologia ne permite aproape tot pentru un management calitativ“, a mai spus guvernatorul Atena Groza.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite