Nicolae Cornăţeanu, tulceanul care a condus agricultura în patru ministere, astăzi un nume pe un liceu de specialitate

Nicolae Cornăţeanu, tulceanul care a condus agricultura în patru ministere, astăzi un nume pe un liceu de specialitate

Nicolae Cornăţeanu FOTO Biblioteca Judeţeană Panait Cerna Tulcea

Născut în 1899 la Tulcea, Nicolae Cornăţeanu este tulceanul care a condus Ministerului Agriculturii în patru guverne, ca tehnician şi este considerat fondatorul economiei agrare şi al studiilor de contabilitate agricolă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 1935 a obţinut bursa Fundaţiei Rockfeller şi timp de un an a studiat organizarea agriculturii americane din marile regiuni agricole.

Pentru România, el este cel a iniţiat cercetările de economie rurală, agroalimentară şi agrară, într-o formă instituţionalizată. Echipa condusă de el, creată în cadrul Secţiunii de Economie Rurală a Institutului de Cercetări Agronomice a României, a făcut primii paşi în domeniu, începând cu 1927.

A fost bursier al Ministerului Agriculturii la Viena - Hochschule für Bodenkultur, bursier la Politehnica din Zürich, apoi la Uniunea Plugarilor Elvetieni din Brugg. În 1935 obţine o bursă a  Fundaţiei Rockfeller (1935).

A fost deputat în timpul guvernului condus de Nicolae Iorga, preşedinte al Societăţii Inginerilor Agronomi din România (1938). A fost ministru al Agriculturii şi Domeniilor în Guvernul Miron Cristea (1 februarie - 6 martie 1939), Guvernul Armand Calinescu (7 martie - 21 septembrie 1939), Guvernul Gheorghe Argesanu (21 - 28 septembrie 1939) si Guvernul Constantin Argetoianu (28 septembrie - 23 noiembrie 1939), spun reprezentanţii Bibliotecii Judeţene din Tulcea.

A fost profesor doctor docent, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe agricole şi silvice din România (1966).

Din 2001, Liceul Agricol din Tulcea îi poartă numele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: