Munţii Măcinului, călcaţi de vânzătorii de ghiocei. Patru ieşeni, prinşi că au rupt o mie de flori dintr-o specie periclitată

Munţii Măcinului, călcaţi de vânzătorii de ghiocei. Patru ieşeni, prinşi că au rupt o mie de flori dintr-o specie periclitată

Munţii Măcinului foto: CNIT Măcin

Ghioceii care cresc în Parcul Naţional Munţii Măcinului sunt protejaţi. În maşina persoanelor din judeţul iaşi au fost descoperite 200 de buchete a câte 50 de fire fiecare.

În maşina celor patru persoane au fost găsite cel puţin 200 de buchete cu câte 50 de fire din specia de „galanthus picatus”, ghiocel cu frunze îndoite, plantă aflată pe Lista roşie a speciilor periclitate din Europa, anunţă Agerpres.

Cei patru vor fi sancţionaţi cu câte 10.000 de lei fiecare deoarece au rupt ghiocei protejaţi de lege din Parcul Naţional Munţii Măcinului. Ei au fost surprinşi de o patrulă mixtă formată dintr-un reprezentant al instituţiei şi un inginer silvic în timp ce încărcau într-o furgonetă cutii cu buchete cu ghiocei.

„Pentru cei care vin cu spatule, cutii şi furgonetă specială, vom fi fără milă. Amenda este în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2005 de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi de la 30.000 de lei la 60.000 de lei pentru persoanele juridice", a menţionat Viorel Roşca, directorul Administraţiei PNMM.

Ieşenii au ajuns acolo îndrumaţi, cel mai probabil, de un localnic.

Ghiocelul cu frunze îndoite se deosebeşte de celelalte specii din aceeaşi familie prin faptul că frunzele sunt uşor răsucite, ca un uluc, tocmai pentru ca planta să reziste aridităţii şi să aibă un schimb cât mai mic de apă cu mediul exterior, mai arată sursa citată.

Citeşte şi:

Navă propulsată pe baza tehnologiei cu hidrogen, folosită pentru transportul public în Delta Dunării. Varianta hibrid, luată în calcul

Zona Lacului Zaghen este ecologizată de Primăria Tulcea. Mini-delta creată cu fonduri europene a ajuns o groapă de gunoi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările