Misterul morţii lui Alecu Văcărescu în închisoarea din Tulcea. Poetul a fost acuzat că şi-a otrăvit mătuşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alecu Văcărescu, poetul mort în închisoarea din Tulcea Portret de Anton Chladek
Alecu Văcărescu, poetul mort în închisoarea din Tulcea Portret de Anton Chladek

Condiţiile în care a murit poetul Alecu Văcărescu rămân un mister. Exilat la Tulcea, el a sfârşit în închisoare, unde a fost surghiunit după ce a fost acuzat că şi-a otrăvit mătuşa.

Alecu Văcărescu s-a născut în anul 1769, fiind fiul lui Ienăchiţă şi a Eleniţei Rizu. A avut parte de o educaţie aleasă, alături de tatăl său, cunoscător a numai puţin de şapte limbi străine, aplecat asupra scrierii unor opere precum „Istorie a prea puternicilor împăraţi otomani” sau a primei gramatici româneşti tipărite (1787), scrie Nicolae Ariton în www. mistereledunarii. ro.

După moartea mamei sale, adolescentul Alecu petrece şi mai mult timp alături de tatăl său, pe care îl însoţeşte în principalele misiuni primite din partea domnitorilor fanarioţi. S-a căsătorit în 1791 cu Elena Dudescu, cu care va avea trei copii, de care se desparte în anul 1797, exact în anul în care moare şi tatăl său Ienăchiţă Văcărescu. 

Este din ce în ce mai strâmtorat financiar, fiind obligat să se judece cu a doua sa mamă vitregă Elena Văcărescu (fostă Caragea) pentru o parte din averea tatălui. 

Acuzat de un înalt dregător domnesc

În vara anului 1798 se îndrăgosteşte de verişoara sa Maria Văcărescu, fiica mătuşii Veneţia Văcărescu, în timpul unei vizite la moşia acestora din Bărăgan. La scurtă vreme de la vizita sa la moşie, Veneţia Văcărescu moare subit, s-ar părea otrăvită. Un înalt dregător domnesc îl acuză pe Alecu că ar fi făptaşul, fără nici un fel de dovezi, martori sau anchetă. 

În acea perioadă, pe tronul Ţării Româneşti se reîntoarce Alexandru Moruzi, a cărui soţie se spunea că trăise o frumoasă poveste de dragoste cu Ienăchiţă, tatăl lui Alecu, pe care fostul şi actualul vodă jurase că se va răzbuna crunt. Alecu Văcărescu este arestat de oamenii lui Vodă Moruzzi, în 1799 şi închis în temuta închisoare din Tulcea. 

Alecu reuşeşte să trimită câteva scrisori puţinilor prieteni pe care-i mai avea în ţară, rugându-i să-l salveze. 

Scrisoare neterminată

Ultima scrisoare trimisă din închisoarea din Tulcea este un simbol de durere şi sfârşit romantic, în timp ce paznicul închisorii tulcene îi smulge din mână călimara şi pana: „…Nu-mi permite paznicul sa lungesc mai mult… iată mi se ia călimara, fie-ti mila de mine si salvaţi-mă. În numele lui Dumnezeu, ah...“.

Poetul Alecu Văcărescu moare în luna noiembrie 1799, în închisoarea din Tulcea, în condiţii pline de mister. Iată un catren din puţinele poezii care au mai fost salvate din opera sa: „Oglinda, când ţi-ar arăta/ Întreagă frumuseţea ta;/ Atunci şi tu ca mine/ Te-ai închina la tine”.

Vă mai recomandăm: 
 

Mihai Viteazul, un soţ de coşmar. Escapade amoroase cu ibovnice de viţă nobilă

Oraşe dispărute din România. Ester, aşezarea înfloritoare din Dobrogea, consemnată în expediţia sultanului Soliman Magnificul

Comoara Dobrogei, în pericol. Tablourile lui Grigorescu, Luchian şi Tonitza ar putea dispărea din România

FOTO Tablouri în valoare de 5 milioane de euro, semnate de Grigorescu, Luchian şi Tonitza, uitate într-un muzeu obscur de la ţară
 

 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite