Lumea minunată a cailor sălbatici din Pădurea Letea. Cum au ajuns să zburde în deplină libertate

Lumea minunată a cailor sălbatici din Pădurea Letea. Cum au ajuns să zburde în deplină libertate

Cai Letea   FOTO VIER PHOTEN

În Pădurea Letea, considerată mica junglă a Deltei, caii sălbatici zburdă liber, iar pe trunchiurile contorsionate ale copacilor lianele se înfăşoară ca nişte şerpi.

Ştiri pe aceeaşi temă

După căderea comunismului şi colapsul agriculturii de stat, caii din deltă au fost eliberaţi în sălbăticie, unde au început să trăiască în grupuri, iar pe timpul iernii se adăpostesc la Letea. Potrivit unui recensământ aerian realizat de organizaţia Vier Pfoten, în luna aprilie 2014, în Grindul Letea trăiau aproximativ 500 de cai sălbăticiţi. 
 
Pădurea Letea este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră, fiind declarată arie naturală protejată în anul 1938. Fauna din Pădurea Letea este reprezentată de specii valoroase unele fiind protejate conform Convenţiei de la Berna: mamifere, păsări (113 specii din care 106 protejate), reptile, amfibieni, 15 specii endemice de nevertebrate.
 
Din cele 561 de specii de plante superioare identificate în zonă, cornaciul figurează pe lista speciilor protejate în aceeaşi convenţie. O serie de plante superioare sunt periclitate (rare, vulnerabile sau în pericol iminent de dispariţie: ipcărige, cameliana, sclipeţi buruiana de cinci degete), bobul de ţarină, ciucurele, salcia de nisipuri, degeţelul, pericploca, frasinul pufos sau plopul cenuşiu.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: