Localitatea Mina Altân Tepe, sinistrată. „Maşina cu pâine a venit până la intrarea în sat şi a fost nevoită să se întoarcă“

Localitatea Mina Altân Tepe, sinistrată. „Maşina cu pâine a venit până la intrarea în sat şi a fost nevoită să se întoarcă“

Aşezarea Mina Altân Tepe

Localnicii din mica aşezare dobrogeană Altân Tepe sunt sinistraţi. Joi dimineaţă, nici maşina care aducea pâine nu a putut să ajungă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Urmaşii foştilor mineri de la Altân Tepe sunt sinistraţi. Nici la o zi după ce s-a oprit viscolul drumurile nu au fost desfundate. 

„Deşi viscolul a stat, şoselele sunt, în continuare, blocate şi nu s-a intervenit cu niciun utilaj până la prânz. În această dimineaţă, maşina care transporta pâine a venit până la intrarea în localitate şi a fost nevoită să se întoarcă“, reclamă un localnic.
 
El mai spune că primarul şi viceprimarul sunt interesaţi doar de localităţile unde stau ei, acest sat fiind abandonat. Satul aparţine de comuna Stejaru. Aici trăiesc 250 de oameni. Majoritatea sunt bătrâni. 

Mina de cupru de la AltânTepe era unică în ţară, prin cel mai bogat conţinut de cupru al minereului, de 4%. Acum, totul este abandonat. Din 2003, mina, în suprafaţă de patru hectare, a intrat în conservare.

Până la Revoluţia din 1989, micul sat era mai dezvoltat ca un oraş. Avea cinematograf de 300 de locuri, bibliotecă cu 8.000 de volume, bază sportivă care cuprindea un teren de volei, unul de atletism, dar şi o popicărie, bazin de înot, plajă la intrarea în pădure şi o trambulină. Din toate acestea nu a mai rămas nimic. Cinematograful a ars într-un incendiu. Şcoala din localitate era plină de copii, iar grădiniţa era neîncăpătoare. Când criza alimentelor era acută pentru români, aici alimentara primea carne de două ori pe săptămână, iar butoaiele cu măsline erau tot timpul pline.
 
 
 
citeste totul despre: