Jurilovca, o floare din „Grădina Europei“. Comuna din Tulcea a dus mai departe tradiţiile locului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tradiţiile din Jurilovca, arătate lumii întregi FOTO Facebook
Tradiţiile din Jurilovca, arătate lumii întregi FOTO Facebook

Sâmbătă, în Piaţa George Enescu din Bucureşti a avut loc evenimentul numit „România – Grădina Europei. Descoperă comorile României“. El a fost organizat de Asociaţia „Cele mai frumoase date din România – AFSR“, Autoritatea Naţională pentru Turism - ANT şi Centrul de creaţie, artă şi tradiţie al Municipiului Bucureşti – CREART.

În cadrul acestei expoziţii fiecare judeţ participant a avut un stand – o masă cu o grafică special concepută pentru a face relevante şi uşor de identificat pentru orice vizitator principalele valori, obiective turistice, culturale, produse simbol, personalităţi marcante pentru fiecare judeţ (România în Miniatură).

Judeţul Tulcea a fost reprezentat de Jurilovca, localitatea unde trăieşte cea mai mare comunitate de pescari din Delta Dunării, dar şi un colţ de Rai, unde drumeţul obosit de drum se poate desfăta cu minunăţiile naturii sau poate admira hainele viu colorate ale lipovenilor şi chipurile bărbaţilor acoperite cu barbă.

La Jurilovca, tradiţiile se păstrează din generaţie în generaţie. Casele au faţadele colorate în albastru şi alb, iar casele au acoperişuri de stuf. Aproape fiecare locuinţă are o baie lipovenească separată de casă.
Bărbaţii trecuţi de o anumită vârstă poartă barbă, aşa cum impune religia.

„Dacă la bărbaţii tineri ea nu se mai aplică, cei în vârstă trebuie să fie pregătiţi pentru drumul cel lung. Bărbaţii nu au voie să se bărbierească, pentru ca moartea să nu cumva să te prindă fără barbă“, ne explică un localnic.

Tradiţiile sunt sfinte în biserică: femeile trebuie să intre în Casa Domnului doar în costum tradiţional: în zilele de post să poarte haine mai cernite, iar în restul timpului veşminte viu colorate.

În cadrul evenimentului, preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, a primit o diplomă şi o plachetă pentru implicare în promovarea obiectivelor turistice din acest colţ al României.

La eveniment au participat ambasadorii Croaţiei, Israel, Delegatia Wallonie - Bruxelles, reprezentanţi ai autorităţilor guvernamentale.

image

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Lotca solară, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin

Corul Sinicika, „sirenele“ lui Patzaichin de la Mila 23

Muzeul Lotcii în Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin

FOTO Jurilovca, poarta Raiului de la intrarea în Delta Dunării

FOTO Niculiţel, tărâmul strugurilor şi al mănăstirilor

FOTO Luncaviţa, satul teilor şi al nopţilor senine



 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite