Investiţie: Staţia ultramodernă de epurare de la Tulcea va ajuta Delta să respire mai uşor GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţie de epurare la Tulcea
Staţie de epurare la Tulcea

Municipiul Tulcea va beneficia în scurt timp de una dintre cele mai modern staţii de epurare din estul Europei. În momentul de faţă proiectul este realizat în proporţie de peste 60%, punerea în folosinţă fiind estimată a fi realizată peste un an, în noiembrie 2012.

Criticată deseori de ONG-uri pentru lipsa unei staţii de epurare care să protejeze rezervaţia Delta Dunării, aflată în naval, municipalitatea tulceană a accesat prin operatorul regional  Aquaserv un proiect european ce va rezolva în scurt timp problema apelor reziduale. 
Contractul de 46 de milioane de lei pentru realizarea primei statii de epurare a apelor uzate din municipiul Tulcea a fost semnat  cu reprezentantii consorţiului din care fac parte firmele Coral SRL, din Tulcea ,Ginzler Stahl und Anlagenbau Gmbh Amstetten si Macowetz&Partner Consulting Ziviltechniker Linz, din Austria.
„Ca valoare este al doilea mare contract din cadrul proiectului finantat de Uniunea Europeana, dupa cel care vizeaza realizarea statiei de tratare a apelor uzate“, spune primarul Constantin Hogea.

Click pe poze pentru a vedea imagini cu staţia de epurare din Tulcea!

Reziduurile sunt valorificate ca biogaz
Proiectul presupune tratarea primară, secundară şi terţiară a apelor uzate, tratarea nămolului, valorificarea biogazului, îngroşarea şi deshidratarea nămolurilor, testare, menţinerea staţiei.
„Este o staţie modern,  cu tehnologii de ultima ora care reciclează inclusiv nămolul obţinut  din decantare. Se obţine practice biogaz care este folosit tot pentru funcţionarea staţiei, este o soluţie economică“ spune inginerul Ivan Popov.
Staţia de epurare a fost proiectată pentru o capacitate de 100.000 de persoane, şi în ciuda complexităţii, va fi deservită de doar trei personae, care vor ţine sub observaţie sistemul de operare.
„Totul este controlat prin calculator, s-au dus vremurile când stăteau zeci de inşi să schimbe trei şuruburi“ mai spune managerul de proiect Popov.
Epurare cu microorganisme
Substanţele organice pot fi îndepărtate din apă de către microorganismele care le utilizează ca hrană, respectiv drept sursă de carbon. O parte din materiile organice utilizate de către microorganisme servesc la producerea energiei necesare pentru mişcare sau pentru desfăşurarea altor reacţii consumatoare de energie, legate de sinteza de materie vie, respectiv de reproducerea microorganismelor. Epurarea realizată cu ajutorul microorganismelor este numită biologică. Ea se desfăşoară prin reacţii de descompunere şi de sinteză, mijlocite de enzime, catalizatori biologici generaţi de către celulele vii.
Află din cotidianul „Adevărul“ de astăzi cum funcţionează această staţie de epurare!

Staţie de epurare la Tulcea
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite