Insuficienta dotare a Armatei Române în război: „Din cauza crizei de muniţiuni, artileria trage numai cu o parte din material“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Al Doilea Război Mondial Arhivă Alesandru Duţu
Al Doilea Război Mondial Arhivă Alesandru Duţu

În Campania din Vest, Armata Română a reuşit să menţină aliniamentul frontului la nivelul celui al armatelor vecine sovietice, mult mai bine dotate şi instruite.

Istoricul Alesandru Duţu vorbeşte despre eroismul militarilor români, în condiţiile în care dotarea era insuficientă. Armata Română, spune istoricul, nu a dispus de mari unităţi de tancuri şi mecanizate (fronturile sovietice aveau în compunere armate de tancuri, de izbire, aeriene, marii unităţi de artilerie/katiuşe etc.), nici de artilerie numeroasă şi performantă, mai ales de artilerie grea şi de câmp suficientă. 

De asemenea, noi nu aveam efective pentru lupta în linia 1 şi nici suficiente muniţii de artilerie şi chiar de infanterie. „Din cauza crizei de muniţiuni, informa locotenent-colonelul Gheorghe Niculescu, la 2 martie 1945, artileria trage numai cu o parte din material. 

Tragerile de pregătire şi de sprijin nu au efect material, ci numai moral pentru îmbărbătarea trupelor. Mă găseam la postul de comandă al unei divizii când în urma cererilor repetate ale infanteriei oprită de un foc puternic inamic în faţa unei cote s-a aprobat, după multă chibzuinţă, să se facă o concentrare de 20 de proiectile“.

Căruţe pentru front

La 1 martie 1945 aveam pe front 14.949 căruţe şi numai 3.909 auturisme, autocamioane, maşini speciale şi motociclete, dintre care multe defecte. 

În discuţie trebuie aduse, crede istoricul, faptul că, pe front, sovieticii au stabilit armatelor zone de aprovizionare sărace în resurse şi la mari distanţe de zonele de acţiune, iar în ţară Comisia aliată de control, care preluase controlul tuturor transporturilor spre front, nu a pus la timp şi în cantităţi suficiente mijloacele de transport necesare aprovizionării armatei.

Peste 21.000 de militari care au fost ucişi în Campania din Vest, dintre care 858 ofiţeri, 776 subofiţeri, 19.400 trupă, de cei 90 344 de răniţi sau bolnavi (3.289 ofiţeri, 3.084 subofiţeri, 83.971 trupă). 

Pe aceeaşi temă:

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

Poveştile impresionante ale eroinelor în halate albe din spatele frontului: „Am tratat şi români, şi nemţi, şi ruşi“

Suferinţele unui ofiţer român în lagărul sovietic Oranki. „Şocul a fost când am văzut căruţe trase de români înhămaţi. Nu a fost o zi în care să nu-mi fie foame“

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite