Grevă la spitalul din Tulcea. Cadrele sanitare au cele mai mici salarii din sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grevă la Spitalul de Urgenţă Tulcea FOTO Irinel Călin
Grevă la Spitalul de Urgenţă Tulcea FOTO Irinel Călin

Aproximativ 80 de salariaţi ai Spitalului de Urgenţă Tulcea au întrerupt lucrul marţi dimineaţa şi au protestat în holul unităţii medicale. Nemulţumirea lor este legată de salariile mici pe care le iau faţă de cele ale colegilor din alte spitale.

Cadrele medicale de la spitalul din Tulcea au cele mai mici salarii faţă de colegii lor de la alte unităţi medicale. Spre exemplu, dacă o asistentă primeşte la un oricare alt spital un salariu de 1.300 de lei, la unitatea sanitară din Tulcea ea câştigă doar 1.050 de lei.

De unde provine această diferenţă? Daniel Negoescu, managerul spitalului din Tulcea, spune că totul pleacă din anul 2008, atunci când sindicatul a negociat veniturile cu conducerea de atunci a spitalului.

„Exista o grilă, cu un maximum şi cu un minimum. Salariile au fost negociate la jumătatea acestei grile. Ulterior, legislaţia a decis îngheţarea salariilor. Iar când s-au făcut majorări salariale s-a luat ca punct de plecare baza de calcul din 2008“, a explicat el.

Diferenţe între secţii

Directorul înţelege nemulţimirile angajaţilor, dar spune că problemele nu se pot rezolva la nivel local. Daniel Negoescu spune că sindicatul a luat legătura cu reprezentanţii Prefecturii Tulcea şi s-au purtat discuţii inclusiv cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care s-au arătat  deschişi la purtarea de negocieri şi la găsirea de soluţii.

„Din păcate, sunt diferenţe de salarizare chiar în cadrul secţiilor din spital. Spre exemplu, cei de la Unitatea de Primiri Urgenţe sunt finanţaţi cu bani de la bugetul de stat, iar celelalte secţii primesc fonduri de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate“.

La spitalul din Tulcea sunt angajaţi 1.200 de oameni. Mai multe secţii din spital rămân funcţionale doar datorită unor medici care au rămas să-şi desfăşoare activitatea deşi au ieşit la pensie. Spre exemplu, la secţia de pediatrie continuă să vină zi de zi dr. Aurelia Penea, care a ieşit la pensie. Aceeaşi situaţie grea este şi la Secţia de oncologie, unde bolnavii sunt trataţi de un medic pensionar.  

În judeţul Tulcea există doar două spitale la o populaţie de aproximativ 200.000 de persoane: la Tulcea şi Măcin.

Vă mai recomandăm:


Fundaţia SMURD a donat o şalupă şi un hovercraft pentru sistemul de urgenţă din judeţul Tulcea

Falsul medic generalist de la Tulcea este cardiolog pe site-ul Spitalului Judeţean Constanţa

Medicul impostor voia şi casă, şi cabinet


 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite