Geta Caragiu, sculptoriţa care a realizat bustul lui Grigore Antipa din Tulcea, a murit

Geta Caragiu, sculptoriţa care a realizat bustul lui Grigore Antipa din Tulcea, a murit

Geta Caragiu Gheorghita FOTO Florin Ghioca

Sora mai mică a actorului Toma Caragiu, Geta Caragiu, a murit la vârsta de 88 de ani. Ea a realizat bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în 1995, în Tulcea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Geta Caragiu, sculptoriţă şi profesoară la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, sora mai mică a actorului Toma Caragiu şi a acad. Matilda Caragiu-Marioţeanu, a murit la vârsta de 88 de ani, au anunţat membrii Societăţii de Cultură Macedo-Române.
 
Născută în 1929, într-o veche familie de aromâni, Geta Caragiu Gheorghiţă era sora mai mică a actorului Toma Caragiu, care a murit în cutremurul din martie 1977, şi a Matildei Caragiu-Marioţeanu (1927-2009), academician şi filolog de elită, personalităţi care şi-au lăsat amprenta inconfundabilă în cultura acestei ţări.
 
Sculptoriţa Geta Caragiu a fost profesoară la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia sculptură, unde i-a avut printre elevi pe Aurel Vlad, Adrian Ioniţă, Ion Mândrescu, Gheorghe Zărnescu, Liviu Brezeanu.
 
Ea este autoarea a numeroase lucrări de sculptură de for public, din care cităm, printre altele, "Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul" din Oradea, amplasată în 1994 în Piaţa Unirii din Oradea; Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în 1995 în Tulcea sau statuia istoricului Vasile Pârvan, amplasată în faţa Muzeului Judeţean de Istorie din Bacău - toate realizate împreună cu sculptorul Alexandru Gheorghiţă, soţul ei.
 
 
A realizat de asemenea bustul din bronz al lui "Toma Caragiu", dezvelit la Ploieşti pe 15 noiembrie 2000, când marele actor ar fi împlinit 75 de ani.
 
Este, totodată autoarea a numeroase lucrări de sculptură mică, fiind distinsă, printre altele, cu un premiu de excelenţă pentru lucrarea "Chivot” la Salonul Internaţional de Sculptură Mică "Constantin Brâncuşi", desfăşurat la Muzeul de Artă din Târgu Jiu (2008). 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: