GALERII FOTO Elena Udrea „îngroapă“ peste un milion de euro în „cimitirul viu“ din Sulina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernanţi, în vizită la cimitirul din Sulina
Guvernanţi, în vizită la cimitirul din Sulina

Procedurile de licitaţie au demarat vineri, iar ofertele se pot primi până la finalul acestei luni. Prin acest proiect, administraţia locală speră că vor reuşi să atragă turiştii către obiectivele turistice din Sulina şi din Delta Dunării.

Prin amenajarea cimitirului împreună cu o promovare turistică, acesta poate deveni celebru la scară internaţională şi va atrage turişti din confesiunile ce se regasesc in cimitire. Primăria Sulina îşi propune ca Cimitirul Maritim să devină obiectiv turistic concomitent cu păstrarea  funcţiunii iniţiale de cimitir.
De la marele oraş dintre Dunăre şi mare la localitatea cu 3.000 de locuitori de azi
La Sulina operau reprezentanţe a numeroase linii maritime şi fluviale europene, iar viaţa economică locală din afara activităţilor portuare se desfăşura la începutul secolului XIX în 154 prăvălii, trei mori şi 70 de întreprinderi mici.
După 1989, activitatea economică care a scăzut continuu a redus drastic populaţia oraşului Sulina, care a migrat în căutarea unui loc de muncă. „Datorită cadrului natural al Deltei Dunării există o atracţie turistică în creştere de la an la an. O investiţie în domeniul turistic ca infrastructura şi introducerea unor obiective istorice şi simbolice ale oraşului în circuitele turistice este benefică şi absolut necesară dezvoltării locale şi zonale“, se arată în fundamentarea necesităţii investiţiei.

Click pe poze pentru a vedea imagini de la vizita ministrului Borbely la cimitirul din Sulina!

Şapte confesiuni
„Cimitirul Viu“, cum îi spun localnicii, este singurul cimitir din lume unde au fost înhumaţi membri ai mai multor confesiuni. Nicăieri în lume nu s-au alăturat atâtea confesiuni ca la Sulina. În prezent cimitirul nu este amenajat şi dotat corespunzator şi nu poate constitui un punct de atracţie turistică.
În incinta cimitirului există: cimitirul ortodox, cimitirul ortodox de rit vechi – lipovenesc, cimitirul grecesc, cimitirul anglican, cimitirul catolic, cimitirul evreiesc, cimitirul musulman. Cimitirele ortodox şi cel ortodox de rit vechi sunt bine păstrate şi întreţinute, existând în oraş o populaţie care aparţine acestor confesiuni. Celelalte cimitire sunt distruse de timp şi factori umani, nemaifiind întreţinute din cauza dispariţiei membrilor comunităţilor de care aparţineau.
Într-o statistică se vorbeşte de aproximativ 60-70 de morminte care ar fi putut aparţine C.E.D. (Comisiunea Europeană a Dunării). O mare parte dintre angajaţii proveniţi din vestul Europei au fost eliberaţi de obligaţii faţă de CED şi odată cu această măsură au fost trimişi în locurile de origine în retragere la pensie, conform statutului CED stabilit încă din 1865.

Click pe poze pentru a vedea mai multe imagini din cimitirul din Sulina!

5,6 milioane de lei plus TVA
Investiţia se încadrează în Planul integrat de dezvoltare a oraşului Sulina, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Sulina 14 din data de 20 februarie 2009. Sursele de finanţare a investiţiei: fonduri de la bugetul de stat (Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului) si bugetul local al oraşului Sulina.
Cu aceşti bani vor fi refăcute împrejmuirile cimitirului (gardul va avea soclu, cu stâlpi de piatră naturală şi grilaje decorative din fier forjat), va fi reabilitată şi extinsă capela şi va fi restaurat vestitul dric din inicnta cimitirului. De asemenea, se vor realiza alei pietonale, vor fi marcate traseele de vizitare, vor fi amenajate spaţiile verzi, iar cimitirul va fi iluminat.
Tot aici, se va construi un obiectiv turistic ce va simboliza „toleranţa şi unirea“, unde se vor prezenta punctele de interes turistic: este o construcţie metalică, replică a unui coş de vapor. În plus, aici se va construi şi un grup sanitar.
   
   

Guvernanţi, în vizită la cimitirul din Sulina Cimitirul din Sulina, atracţie turistică
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite