GALERIE FOTO Gardul invizibil care protejează singura pădure exotică din Delta Dunării!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gardul a mai rămas în picioare în câteva zone
Gardul a mai rămas în picioare în câteva zone

Ieşită rapid din lumina reflectoarelor după scandalul cailor aşa-zis sălbatici zona Letea a rămas la fel de vitregită de soartă. Cea mai nordică pădure exotică, în care se găsesc liane, este lăsată de izbelişte, protejată parcă „la mişto“ de un gard aproape inexistent

Situată în apropierea comunei C.A.Rosetti, pădurea Letea este un paradis aşezat între canalele Deltei, cu stejari seculari ce par desprinşi din filmele fantastice,liane ecuatoriale înfăşurate pe crengi ca nişte şerpi, dune de nisip de după care parcă te aştepţi să apară nişte beduini pe cămile.
În 1930, o parte a pădurii Letea a fost pusă sub ocrotire, iar în 1938 a devenit rezervaţie naturală. În 1980, pădurea Letea a fost declarată Rezervaţie a Biosferei, iar zece ani mai târziu a fost inclusă ca zonă strict protejată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Singura protecţie fizică gândită de autorităţi pentru ca animalele domestic şi semisălbatice din zonă să nu distrugă ecosistemul a fost un gard din sârmă ghimpată.
„În 95 pădurile Letea şi Caraorman au fost împrejmuite cu un gard de sârmă ghimpată care a putrezit. Bani de întreţinere nu s-au mai dat. Iar la distrugerea gardurilor au contribuit şi localnicii care au rupt împrejmuirea pentru a intra acolo cu animalele la păşunat'“ a declarat guvernatorul Grigore Baboianu.

Puţini mai respectă interdicţia

Click pe poze pentru o fotogalerie cu gardul invizibil de la Letea

În momentul de faţă accesul în pădure nu este îngrădit de nimeni, deşi oficial având în vedere că Pădurea Letea este zonă strict protejată accesul se face numai cu însoţitor, agent ecolog din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în caz contrar riscaţi o amendă de trei mii de lei. Urmele fostului gard nu împiedică însă pe nimeni, poarta  din sârmă ruginită este larg deschisă iar în zonă nu se găseşte nici măcar un simplu semn de interzicere a accesului, sau măcar un indicator cu numele pădurii!
Citiţi mai mult despre acest subiect în Adevărul de mâine, ediţia de Constanţa!




Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite