GALERIE FOTO Delicatese turistice pe drumul Razim - Deltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperiţi lumea lipovenilor din zona Jurilovca pe un nou traseu turistic. Drum asfaltat ca-n palmă, comunitaţi primitoare cu obiceiuri fascinante şi nelipsita bucătărie tradiţională de peşte, fac din zona Jurilovca o atracţie turistică demnă de luat în seamă. Mai nou, o echipă de tineri a evidenţiat toate atracţiile turistice de pe drumul Razim-Deltă.

O zonă deosebită însă destul de puţin valorificată în ultimii douăzeci de ani a fost scoasă în evidenţă prin proiectul unor tineri care cred cu tărie în potenţialul ei turistic. Proiectul „ Razim-Deltă/Halmiris–Peuce, valorificarea turistică a unui drum antic” a avut ca scop realizarea drumului tematic – „DRUMUL RAZIM-DELTĂ“, pe traseul  Două Cantoane,Ceamurlia de Jos, Jurilovca, Enisala, Sarichioi, Agighiol, Murighiol, Mahmudia, Bestepe, Nufaru, Tulcea, prin care este valorificat specificul cultural, istoric, natural local din aceste  comunități.
„Proiectul incurajează dezvoltarea turismului și crează premisele dezvoltării  economice  a comunităților de pe această rută“ spune Paul Condrat, managerul proiectului.
Jurilovca, punct de plecare spre trecut



Punctul culminant al traseului este zona Jurilovca. Așezată pe malul Complexului Lagunar  Razim-Sinoe, Jurilovca este un sat întemeiat de lipoveni în pragul veacului XIX. Deși la începuturile sale un mic cătun , așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului XIX un centru important al pescuitului în zona Deltei, în prezent fiind cea mai mare comunitate de pescari din Delta dar și un punct de atracție turistică.Capul Doloşman, cetatea Argamum, Gura Portiţei, Insula Bisericuţei sau cătunul Lut Adobe sunt cele mai atractive puncte.Capul Doloşman este un promontoriu stâncos situat la confluența lacurilor Razim și Golovița - o zonă de interes geologic, istoric și din punct de vedere a biodiversității. Este o faleza calcaroasă maiestuoasă ce se întinde pe trei kilometri ,fiind singura faleza stâncoasă din zona litorală a României. Găzduiește numeroase specii de păsări de apă și de uscat, animale de silvostepă şi plante specifice printre care şi măslinul dobrogean.
Cel mai vechi mormânt grecesc
La câţiva kilometri de jurilovca, spre Capul Doloşman se poate vizita colonia greco-romană Orgame/Argamum, prima așezare de pe teritoriul României al cărei nume este menţionat într-un izvor scris antic  Fondat la mijlocul secolului al VII-lea de un grup colonişti greci originari din Asia Mică, oraşul Orgame s-a dezvoltat pe un amplasament ocupat anterior de o populaţie locală din prima epocă a fierului. În epoca romană primeşte numele de Argamum, încheindu-şi vieţuirea în cursul sec. VII. În interiorul cetății au fost degajate, prin cercetări arheologice,edificii publice, locuințe, trei bazilici paleocreştine. La poalele cetății, pe latura de sud, se afla vestigiile fortificatiei grecești și ale unor cuptoare pentru arderea ceramicii, din epoca romană. La nord vest de cetate se afla tumulul-heroon,cel mai vechi mormânt grecesc din bazinul Mării Negre.

Citeşte şi: Pădurea Letea, colţ de rai

Distracţie de week-end: Pescuit la copcă în Deltă

Case tradiţionale ecologice
Cătunul Lut Adobe este situat în vecinătatea vestigiilor coloniei Argamum, este rezultatul proiectului cu același nume.
„În 3 veri consecutive s-au construit trei căsuțe din lut, piatră, lemn şi stuf. Au venit artişti de la Bucureşti, am muncit şi noi localnicii, eu am facut acoperişul tradiţional din stuf, ca să reconstruim casele lipovenilor din vechime“ glumeşte Ivan Lazarov, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Jurilovca. Sunt practic trei căsuţe construite ecologic, fără cuie, tablă sau ciment, exemplu de construcţii ecologice după model antic, construcţii ce atrag atenţia prin arhitectură, parcă identică cu cele din filmele vechi.



Deltă, mare şi peşte
Marea atracţie pentru turişti o reprezintă Gura Portiţei - o fâşie de nisip între mare şi lacul Goloviţa - foarte cunoscută pentru complexul turistic ce îl găzduieşte. Până în urma cu 40 de ani, aici exista o legatură între lac şi mare, care a fost închisă artificial.



„În toată zona mâncarea de bază este peştele. Ciorba de aici ealtfel decât la Crişani sau Chilia, fiecare are specificul său. Se poate face şi tort de peşte dacă vreţi, în rest aproape orice“ mai spune Paul Condrat.




image
image
image
image
Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite