Fotografii de colecţie: cum arăta Delta Dunării în anii 80. Gospodării acoperite cu stuf, lotci la poartă şi canale pline de pescari

Fotografii de colecţie: cum arăta Delta Dunării în anii 80. Gospodării acoperite cu stuf, lotci la poartă şi canale pline de pescari

În drum spre casă FOTO Viorel Simionescu

Un român care locuieşte în Canada de mai mulţi ani ne dezvăluie o delta tradiţională: fără case cu acoperişuri de tablă, unde pescarii se plimbau cu lotca, iar tăcerea era spartă doar de zborul păsărilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Viorel Simionescu, un român care are rezidenţă în Canada, încearcă să-şi ostoiască dorul de România căutând în arhiva proprie fotografii pe care le-a făcut în peregrinările sale prin toată ţara.  

Un loc aparte în inima lui este Delta Dunării. Mai multe imagini din acest colt de ţară le-a postat pe pagina personal de Facebook, dezvăluind un colt de Rai, unde timpul parcă s-a oprit în loc.

Descoperim aici gospodării tradiţionale, cherhanale care abia se zăresc din vegetaţie, canale pe care curg doar lotci, printre nuferi şi păsări. Într-un final, un loc de poveste. Foografiile sunt făcute în urmă cu 30 - 40 de ani.

„Eu nu fac decât să descriu Delta în imagini, în cuvinte a făcut-o Mihail Sadoveanu într-un mod care fascinează. În pozele mele am încercat să arăt ce am simţit atunci, acolo…“, spune Viorel Simionescu.

„Nu am preferinţe. Fotografiez ceea ce îmi place şi consider că merită arătat, într-o manieră cât mai frumoasă. Fotografiez peisaje, oameni, păsări…“, adaugă el.

„Toate limbile pământului au sunat aici“

Şi Mihail Sadoveanu, marele povestitor a rămas impresionat de acest ţinut. Iată cum îl descria în „Privelişti dobrogene“: „Cine nu s-a oprit la malul Dunării? Toate limbile pământului au sunat aici“.

Şi Octavian Goga a scris despre acest ţinut de poveste. „Dacă n-ar avea altă minune decât Delta Dunării, şi atunci ar putea revendica România de la toţi îndrăgostiţii de natură un pelerinaj care să le dezvăluie farmece necunoscute încă“.

Geo Bogza a pus într-o frază toată măreţia naturii: „Intrată pe pământurile ţării noastre ca printr-un monumental arc de triumf, prin defileul Cazanelor, Dunărea o părăseşte prin uriaşul, somptuosul, mirificul evantai al Deltei“.

Vă mai recomandăm:

„Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi printr-o Românie în miniatură cu accent de Balcani

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea 

Anexe gospodărie din deltă FOTO Viorel Simionescu

Imagini din aceeasi galerie
  • Anexe gospodărie din deltă FOTO Viorel Simionescu
  • Aşezare pescărească FOTO Viorel Simionescu
  • Canal plin de pescari FOTO Viorel Simionescu
  • Cherhana Razelm FOTO Viorel Simionescu
  • Maluri ale Dunării FOTO Viorel Simionescu
  • Convoi din bărci FOTO Viorel Simionescu
  • Lacul Babadag - Zebil FOTO Viorel Simionescu
  • Spre casă FOTO Viorel Simionescu
  • Mila 23 FOTO Viorel Simionescu
  • Razelm Babadag FOTO Viorel Simionescu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările