FOTO Simbolul Deltei nu piere. O lotcă pescărească a fost construită în Germania, în prezenţa publicului

FOTO Simbolul Deltei nu piere. O lotcă pescărească a fost construită în Germania, în prezenţa publicului

Lotca pescărească este gata FOTO Rowmania

Timp de zece zile, în standul Rowmania de la Donaufest Ulm / Neu-Ulm 2014 din Germania, cel mai amplu festival internaţional dedicat tradiţiilor, turismului şi mobilităţii în ţările Dunării, meşteri din delta au construit în prezenţa şi cu participarea publicului, o lotcă pescărească.

Ştiri pe aceeaşi temă

Echipa de meşteri a fost coordonată de Paul Vasiliu, constructorul canotcii, şi de reprezentanţii Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23. . „Din copilărie am fost fascinat de veliere şi atunci s-a născut dorinţa să îmi construiesc unul, şi cred că de aici a pornit totul. În anul 1999, viaţa mi-a oferit o ocazie şi am deschis atelierul, unde am construit sute şi sute de bărci pescăreşti“, mărturiseşte Paul Vasiliu.

Lotca finisată în atelierul demonstrativ de la Ulm este lansată sâmbătă, 12 iulie, în ultima zi a festivalului. Ulterior, ea va fi oferită cadou de către Asociaţie, Biroului Dunării din Germania şi locuitorilor oraşului Ulm.

Farmecul deltei nu piere

În 2011, a fost pus în practică primul proiect al Asociaţiei – canotca – un hibrid între canoe şi lotcă.
„Lotca, deşi este unul dintre simbolurile emblematice al Deltei, este pe cale dispariţie. Nu s-a mai construit o lotcă de ani de zile şi localnicii o văd ca pe o barcă învechită“, a spus Ivan Patzaichin.

Pe lângă scopul principal, acela de a aduce în actualitate ideea de turism cu barca cu vâsle, s-a încercat şi salvarea de la dispariţie a meseriei de marangoz (meşteşugarul bărcilor de lemn). „Dacă ne uităm în fotografii, la fiecare poartă vedem o lotcă. Este farmecul Deltei“, spune Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23.Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Lotca solară, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin

Corul Sinicika, „sirenele“ lui Patzaichin de la Mila 23

Muzeul Lotcii în Mila 23, satul natal al lui Ivan Patzaichin

FOTO Jurilovca, poarta Raiului de la intrarea în Delta Dunării

FOTO Niculiţel, tărâmul strugurilor şi al mănăstirilor

FOTO Luncaviţa, satul teilor şi al nopţilor senine

Lotcă pescărească FOTO Rowmania

Imagini din aceeasi galerie
  • Lotcă pescărească FOTO Rowmania
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: